donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Vijf tips voor veilig online shoppen

29 november 2010 (door AalburgNet)

1. Ongewenste e-mail
in de zoektocht naar koopjes, zijn mensen vatbaarder voor dingen die 'te mij mooi' zijn. Pas op met het klikken op dit soort aanbiedingen via e-mail. Er kan een link onder zitten die u naar een gevaarlijke website sluist, waardoor u computer vol wordt gespamd. Schuif daarom eerst zonder te klikken met je cursor over de link. Herkent u de url niet? Verwijder de mail direct. 

2. Bedrieglijke zoekresultaten
Cybercriminelen krijgen het soms voor elkaar om hun onbetrouwbare sites hoog in de resultaten van een zoekmachine te plaatsen. Ook hier hetzelfde advies: kijk met je cursor naar wat voor link je wordt geleid, alvorens het klikken.

3. Onbekende webwinkels
Dubieuze webwinkels zijn er zeker ook. Kijk uit bij deze vage sites en koop het liefst bij de bekendere zaken. U kunt zich wapenen tegen ongewenste dingen die op uw computer komen tijdens het shoppen, door een goed antivirusprogramma te installeren.

4. Verdachte e-mails van vrienden
Vijandige links komen niet altijd via spammail binnen. Ze kunnen ook gemaild worden door een vriend wiens computer is aangevallen, zonder dat hij zich daar van bewust is. De geïnfecteerde computer heeft misschien een botnet die werd geprogrammeerd om alle personen in je adressenboekje links van oplichters te sturen. Beste advies om deze mails met '50% korting..' of 'Gratis laptop' van bekende adressen gewoon meteen te verwijderen.

5. Hoed je voor onbeveiligde Wifi-hotspots
Misschien combineer jij het online shoppen met het snuffelen in echte winkels, om zo het goedkoopste binnen te halen. Maar pas op als u uw notebook ergens mee naartoe neemt. Maak geen verbinging met een onbekende en onbeveiligde hotspot. Via zo`n hotspot kunnen alle gegevens (bankgegevens et cetera) worden opgeslagen.  (De Ondernemer)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.