vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Poolse kinderen op vakantie in Aalburg

7 juli 2010 (door AalburgNet)

Melanie van der Hoeven (Witamy): 'Wij hebben nu alles rond. Op het laatste moment trok een gezin zich toch nog terug, dan wordt het even hectisch.' De vijftien kinderen, vergezeld door twee teachers, worden door Aalburgse gastgezinnen opgevangen en tijdens hun verblijf ook meegenomen naar verschillende uitjes. Er gaat bijvoorbeeld gevliegerd worden met zelfgemaakte vliegers en de kids gaan naar de skate-baan. Ook wordt zwembad Veldzicht aangedaan. Ter afsluiting is er op zaterdagmiddag 24 juli een feestelijke BBQ. Gelet op de achterliggende jaren zal ook deze vakantie voor de Poolse kinderen ongetwijfeld geslaagd zijn.

Armoede

Ruim twintig jaar geleden startte stichting Witamy met het naar Nederland halen van Poolse kinderen voor een tweeweekse vakantie. De kinderen wonen daar in een tehuis. Sommige hebben geen ouders meer, of hebben ouders die niet (meer) voor hen zorgen. Dat kan komen door armoede, door overmatig alcoholgebruik, verwaarlozing en dergelijke. De levensomstandigheden waren twintig jaar geleden erbarmelijk. Vaak woonden er in een kinderhuis meer dan honderd kinderen, groot en klein door elkaar waardoor er altijd rumoer en herrie was, zodat de kleinste kinderen vaak niet aan voldoende rust toe kwamen.

De economie en de levensstandaard verbeterd in Polen wel enigszins, maar kinderhuizen hebben geen prioriteit en worden zelfs vaak "vergeten" of "verborgen gehouden". De regels vanuit de Europeese gemeenschap gelden ook voor Polen. De tehuizen moeten nu ook teug naar een kleinschaliger opvang van vijftig kinderen of wooneenheden met tien tot twaalf, onder de zorg van een echtpaar dat als "ouders" fungeert. Weliwaar een verbetering met het verleden, maar van een echte gezinssituatie is geen sprake. (Foto Witamy)
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.