zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Gebruik oneigenlijke gronden en de gevolgen

1 juli 2010 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De gemeente Werkendam heeft onderzoek uitgevoerd naar het zogenaamd “oneigenlijk grondgebruik” in de gemeente. Het doel hiervan was precies in kaart te brengen wie de eigenaar is van bepaalde grondstroken.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat een groot aantal groenstroken waarvan de gemeente eigenaar is, door aanwonenden in gebruik is genomen als tuin. Door de hele gemeente verspreid zijn er circa 300 van dit soort locaties. Vaak is de grond per ongeluk in gebruik genomen of was de situatie al zo toen de woning gekocht werd van de vorige bewoners.

De bewoners van een groot aantal van deze 300 locaties zijn inmiddels aangeschreven. Daarbij is de gemeente Werkendam er niet op uit burgers stukken tuin te ontnemen. De gemeente probeert met haar burgers mee te denken en de situaties waar mogelijk te legaliseren.

Dat legaliseren kan in 3 vormen:
• Verjaring: dit betekent dat de grond 20 jaar of meer in bezit is bij de bewoner(s) van een aangrenzend perceel. De bewijslast hiervoor ligt bij de bezitter.
• Verkoop: de gemeente verkoopt de grond, de bewoner wordt eigenaar.
• Verhuur: de gemeente verhuurt de grond, de bewoner huurt de grond van de gemeente, de gemeente blijft formeel eigenaar. Deze optie is alleen van toepassing als verkoop vanwege kabels en leidingen in de grond niet tot de mogelijkheden behoort.

Als er geen sprake is van aantoonbare verjaring kan dus verkoop of verhuur plaatsvinden. De voorwaarde hierbij is dat er geen belemmeringen zijn om de grond in gebruik te laten bij de aanwonenden. Bij belemmeringen kunt u denken aan:
• Het gebruik is niet conform het geldende bestemmingsplan.
• De aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond.
• Negatieve effecten op de openbare groenstructuur.
• Negatieve gevolgen voor de verkeerssituatie, nu of in de toekomst. In die gevallen waar legalisatie niet mogelijk blijkt doordat er belemmeringen van toepassing zijn, zal de gemeente de gronden terugnemen.

In geval van terugname krijgen de bewoners ten minste 6 weken de tijd om de grond terug te brengen in de oorspronkelijke staat. De komende weken worden brieven verstuurd aan bewoners waarin zij gevraagd worden of zij interesse hebben om de grond te kopen, huren of dat deze, in enkele gevallen, terug moet worden gegeven aan de gemeente. Ook krijgt een aantal bewoners uitsluitsel of hun beroep op verjaring gegrond is en zij daarmee eigenaar zijn geworden van de grond indien zij deze inschrijven in het Kadaster. Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met de heer Ruben Jacobs, telefoonnummer (0183) 50 73 62, email: ruben.jacobs@werkendam.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.