donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Mobilisatiekruis uitgereikt in Aalburg

2 juni 2010 (door AalburgNet)

In het bijzijn van kinderen, kleinkinderen en enkele tientallen bewoners en belang-stellenden werd de naar zijn leeftijd opmerkelijk kwieke Hoeflaken toegesproken. Theun Tur, voorzitter van het Veteranen Comité, las de brief voor die aan hem was toegezonden door de minister van Defensie, maar uiteraard bestemd was voor Hoeflaken.
Aansluitend memoreerde Naterop aan de diensttijd van Hoeflaken, een spannende periode zo vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 25 mei 1940 ging Hoeflaken met groot verlof (zie foto). Zeventig jaar later wordt hem het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt. Een bijzonderheid van enige importantie na zoveel jaar.

De aan Hoeflaken uitgereike onderscheiding werd door Koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948 ingesteld. Op 1 december 1992 stelde Koningin Beatrix het kruis opnieuw in waarbij de voorwaarden werden gewijzigd en het besluit van 1948 werd herroepen. Het kon worden aangevraagd, en vervolgens gekocht, door militairen en oud-militairen, die in werkelijke Nederlandse dienst zijn geweest in het tijdvak ná 6 april 1939 en vóór 20 mei 1940 gedurende ten minste 6 maanden.

In de vormgeving van het Mobilisatie-Oorlogskruis is de militaire inzet tegen de bezetters van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlander tijdens de Tweede Wereldoorlog tot uitdrukking gebracht.
De paarse kleur in het lint is de liturgische kleur van de rouw, waarmee de donkere periode van oorlog en bezetting wordt gesymboliseerd. De oranje kleur symboliseert trouw en de verbondenheid met het Huis van Oranje.

De achterkant van het kruis draagt de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’. Tussen de armen van het kruis bevinden zich diagonaal twee stormdolken. De stormdolk was bij alle krijgsmachtdelen in gebruik, de helm werd door alle krijgsmachtdelen gedragen. Op deze dolken rust een helm, omgeven met een lauwerkrans. De lauwertak is een teken van eer. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.