donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vliegende nachtkijkers maakten beelden tijdens jaarwisseling Veen

1 januari 2010 (door AalburgNet)

AALBURG - Defensie heeft op verzoek van de burgermeester van gemeente Aalburg tijdens oudejaarsnacht de politie van Midden- en West-Brabant bijgestaan bij de handhaving van de openbare orde. Dit heeft Defensie bekendgemaakt. Onbemande vliegtuigjes van Defensie vlogen boven delen van het dorp Veen in gemeente Aalburg. Hier kwam het vorig jaar tijdens oud en nieuw tot brandstichting en rellen met de politie.

De onbemande vliegtuigjes, de RAVEN mini-Unmanned Aerial Vehicles (UAV), zonden tijdens hun vlucht beelden uit waarmee de politie het verloop van de nieuwjaarsfestiviteiten en eventuele onregelmatigheden kon volgen. Indien nodig kon de politie snel politiecapaciteit naar de juiste plekken sturen.

Een zevenkoppig Raven-team van de landmacht verzorgde de luchtsurveillance. Het ingezette Raven UAV-systeem bestond uit 3 onbemande vliegtuigjes en 3 grondstations waarmee de vliegtuigjes werden bestuurd en waarmee gemaakte beelden konden worden bekeken.

De verkenningsvliegtuigjes waren uitgerust met een dag- of een nachtzichtcamera. Met deze waarnemingsapparatuur kan tot een afstand van 10 kilometer informatie worden ingewonnen over een specifiek gebied. (Blik op nieuws).

Burgemeester - Het idee om tijdens de jaarwisseling gebruik te maken van het militaire spionagevliegtuigje komt van burgemeester Fons Naterop. Dat heeft hij op Nieuwjaarsdag bekend gemaakt. "Vóór oud en nieuw wilde ik er niks over zeggen, maar nu ben ik er heel open over", aldus Naterop. (BD)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.