donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Monumentendag in bibliotheek Aalburg

7 september 2009 (door AalburgNet)

AALBURG - In het kader van de Open Monumentendag 2009 organiseert de Historische Kring Het Oude Land van Heusden en Altena op woensdag 9 september een lezing in bibliotheek Aalburg over het onderwerp “Cartografie” en specifiek de “Cartografie in het Rivierengebied vanaf de Middeleeuwen”. Spreker is de heer Gijs Sepers, aanvang 20.00 uur, toegang is gratis.

Sepers vertelt aan de hand van dia ’s over het gebruik van geografische kaarten in het heden, maar vooral in het verleden. Om te verduidelijken waarvoor de kaarten worden gebruikt - zoals vastlegging van rechten m.b.t.  landsgrenzen en waterlopen, behoefte aan routes voor verre reizen en het tonen van onderzoeksresultaten - komen niet alleen kaarten van het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Biesbosch aan bod, maar ook van Holland en daarbuiten. Het gebruik van kadasterkaarten en van een geomorfologische kaart wordt toegelicht.
Daarnaast zal op verschillende kaartprojecties en de gevolgen daarvan op het wereldbeeld van de gebruiker gewezen worden. Ook het ge- en misbruik van kaarten voor nationalistische doeleinden passeert de revue. Mooie kaarten van enkele belangrijke cartografen uit de 16e en 17e eeuw worden getoond, zoals Jacob van Deventer, Peter Plancius, Gerardus Mercator en Willem en Joan Blaeu. De bibliotheek heeft vele naslagwerken ter inzage. Ook de moderne wijze van positiemeting d.m.v. het Global Positioning System (GPS) komt aan bod.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.