vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Op zoek naar Aalburgs dialect

4 mei 2009 (door AalburgNet)

Daarom richtte Cees de Gast uit Meeuwen, samen met Steef Andel en Dirk Bouman uit Wijk en Aalburg en Teus Straver uit Babyloniënbroek een jaar geleden een werkgroep op met het doel om woorden en uitdrukkingen uit de Aalburgse dialecten te verzamelen.

Het streven is om zo veel mogelijk woorden en zegswijzen te verzamelen voordat ze zijn verdwenen. Ze zullen in een boekje worden vastgelegd. Elk kwartaal komt de groep bijeen. Er zijn oudere inwoners geraadpleegd en tot nu toe zijn ruim 170 woorden en uitdrukkingen opgeschreven. Al luisterend en zorgvuldig opschrijvend merkte de werkgroep dat er tussen de diverse dorpen en zelfs buurten al verschillende uitspraken voorkwamen. 

De werkgroep heeft zich eerst geconcentreerd op het dialect van Wijk en Aalburg, Babyloniënbroek en Eethen. Cees de Gast: 'Maar het zou heel fijn zijn als ook inwoners uit de andere dorpen woorden uit hun dialect willen noteren. Praat er eens over met anderen, houd een papier bij de hand en schrijf ze op. Het is trouwens heel gezellig om dat te doen. Korte anekdotische verhalen en gedichten in dialect zijn ook van harte welkom. Neem contact op met een van de leden op en geef ze door.'
 
Mensen kunnen ook bellen naar (0416) 352 390 of mailen naar c.degast1@hetnet.nl. 'Laat de Aalburgse dialecten niet verloren gaan!'
 
Wie meer wil weten over de dialecten in het Land van Heusden en Altena, leze het artikel van Jos Swanenberg in deel 17 van de Historische Reeks.
 
Aalburg.net houdt de vorderingen bij en de werkgroepleden doen hiervan verslag op de speciale pagina van de werkgroep die Aalburg.net heeft gereserveerd.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.