dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Adverteren op verticals steeds populairder

19 januari 2009 (door AalburgNet)

Verticals steeds populairder

Vandaag de dag zijn steeds meer bedrijven ijverig op zoek naar de beste online advertentieruimtes. Marketeers realiseren zich steeds vaker dat de plek waarop hun advertentie staat, misschien wel net zo belangrijk is als de uiting op zich. De meest interessante posities zijn vaak niet de plekken op grote algemene websites. Steeds meer organisaties zien de kracht in van het adverteren op kleinere, specialistische websites die populair zijn bij hun doelgroep. De zogenaamde verticals, websites gerelateerd aan één specifiek onderwerp, zijn aan de winnende hand als het gaat om de race naar de meest aantrekkelijke online advertentieruimte.

Onderzoek naar verdeling van 735 miljoen online reclamedollars van online mediabureau Avenue A|Razorfish biedt een aardige kijk in de veranderingen in de markt in de US: gespecialiseerde sites namen 39 procent voor hun rekening, zoekreclame 31 procent en portalen nog maar 19 procent, iets meer nog dan advertentienetwerken, die de resterende 11 procent ontvingen. (Bron Emerce, 26 februari 2008).

Al langer wordt er in online medialand gesproken over het concept the long tail: een begrip dat wordt gebruikt om een grote hoeveelheid aanbod te beschrijven dat slechts een klein publiek of een niche dient, maar gezamenlijk een groter marktpotentieel heeft dan de marktleider op zich. De nieuwe trend van het adverteren op verticals past hier precies in. Door op gerichte, vaak relatief kleine websites, te adverteren bereik je uiteindelijk meer dan door groots op een algemene website reclame te maken.

Vergelijk het maar eens met adverteren in print. Een paginagrote advertentie in een landelijk dagblad kost handenvol geld. Toch weet je nooit precies wie je hiermee bereikt. Met een advertentie in een vakblad bereik je misschien minder mensen, maar wel de mensen die je écht wilt bereiken. Hetzelfde geldt op Internet. Met nichegericht adverteren op verticals bereik je waarschijnlijk in eerste instantie minder mensen dan met een algemene advertentie op een grote website, maar het voordeel is dat wél de doelgroeps rechtstreeks benadert wordt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.