maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Water aan de lippen
30
jul

Water aan de lippen

Terwijl bij veel boeren het water figuurlijk aan de lippen staat, stond in Limburg veel mensen het water letterlijk aan de lippen. Politieagenten die aanwezig waren bij de demonstratie in Den Bosch, boden nu samen met de boerenhulp. Er was in verband met het hoge water grof materieel nodig. De groepen boeren van de Farmers Defence Force houden bij demonstraties tijdens de rit contact met vaste contactpersonen bij de politie. Nu was de hulpvraag andersom en ook dat werkte super.

Het bestuur Farmers Defence Force bestaat uit boeren en niet uit professionele bestuurders. Heel veel respect voor het mooie netwerk dat deze mannen opgebouwd hebben om snel te kunnen schakelen bij incidenten op boerderijen. In dit geval werd dat netwerk gebruik om snel hulp te bieden aan mensen in de getroffen gebieden. Hulpvragen werden goed gecoördineerd en intussen was er communicatie naar andere groepen over opvangen van vee en mensen. Ook werden er lijntjes uitgezet voor het geval er in andere gebieden calamiteiten optraden. De leus van FDF is All 4 one en die deden ze eer aan!

Vaak hebben loonwerkers het grotere materieel dat voor de evacuatie nodig was. Tractoren, machines en wagens die niet nodig zijn voor dagelijks gebruik bij de boeren, hebben ze vaak niet zelf in bezit, daar huren ze een loonwerker voor in. Via dit bruggetje kom ik bij een ander onderwerp dat onderbelicht wordt in de politiek, namelijk dat iedere boer tien mensen aan het werkt houdt. Banken, ict-ers, controlerende en registrerende instanties, mechanisatiebedrijven, voedselverwerkers, veevoer- en fouragehandel, dierenartsen, klauwbekappers, mechanisatiebedrijven, stallenbouwers, destructiebedrijven, loonbedrijven, monteurs, leveranciers van gereedschap, werkkleding en materieel, transportbedrijven en bedrijven die afvalstromen als bierbostel en perspulp verwerken tot veevoer zijn voorbeelden van agrarisch gerelateerde bedrijven, waarvan het personeel op straat komt te staan als de boeren in Nederland verdwijnen. Dan hebben we het over ruim 600.000 mensen! Wat we ook niet moeten vergeten is dat zonder boeren de voedselvoorziening in gevaar komt en veel afvalstromen van humane consumptie als afval verwerkt moeten worden in plaats van nog waarde te hebben als veevoer. De producent moet dan gaan betalen voor de afvoer, waardoor de prijs van het eindproduct voor de consument omhoog zal gaan.

Als de demissionaire minister aan haar beleid blijft vasthouden, heeft dat niet alleen gevolgen voor de boeren, maar voor de hele economie. Wie niks verdient, kan ook niks uitgeven bij andere sectoren. In dat geval staat bij heel Nederland het water aan de lippen.

Irene Dubbeldam
Almkerk

Deel dit bericht met je vrienden!