vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Uitbreiding voor een natte natuurparel
14
nov

Uitbreiding voor een natte natuurparel

Hoe lastig kan het zijn voor Water Natuurlijk in het Algemeen Bestuur van een waterschap?

Stemmen vóór een uitbreiding van een natuurgebied, om dieren te helpen die met uitsterven worden bedreigd. En het kost het waterschap op 800 interne uren na niets, want de Europese Unie betaalt het project.

Waterschap Rivierenland ging akkoord met het project Andelsch Broek Pompveld. Dit unieke natuurgebied is een Europees beschermd Natura2000-gebied en bovendien een ‘Natte Natuurparel’ in Noord-Brabant. Dat komt omdat in dit natuurgebied de grote modderkruiper huist. Het dier heeft de status ‘kritisch’, wat betekent dat er te weinig natuur is om voor deze soort een voortbestaan te garanderen.
De grote modderkruiper wordt ook wel de weeraal genoemd. Boeren vingen het dier en stopten het in een weckfles die in het keukenraam werd gezet. Ging de weeraal flink bewegen, dan kwam er onweer. Dat vertelde boswachter Bart Pörtzgen, die het project leidt. “Ze verplaatsen zich maar 100 meter per jaar, maar zijn toch erg lastig te vangen.”

Boswachter Bart (@BartBoswachter) schreef een paar twitterberichten dat hij geïnteresseerden had rondgeleid. Dat wilde ik ook wel, na alle stukken die ik er bij het waterschap over had gelezen.
Rijdend naar het afgesproken kruispunt passeren we een zestal kranen die met grote bakken de blauwe vette klei uit de bodem trekken. Als een orkest dat zich nog aan het inspelen is, bewegen de kranen onafhankelijk en in een eigen tempo. Desondanks was het overduidelijk dat ze hetzelfde doel hadden.
Boswachter Bart heeft zijn hele carrière aan dit natuurgebied gewijd; al vanaf dag 1 richtte hij zich op het geschikt maken en verbinden van de verschillende watergangen voor de grote modderkruiper. “Het verbinden is een vak apart. De grote modderkruiper kan niet samenleven met andere dieren, maar zijn leefgebied moet wel uitgebreid worden. Daarom moet er goed nagedacht worden welke watergangen op het gebied kunnen worden aangesloten.”

Tijdens de wandeling vertelde Boswachter Bart niet alleen over de grote modderkruiper. Ook andere bedreigde diersoorten zullen hier weer gaan floreren. Op een aantal percelen bloeien bijna het hele jaar door bloemen om insecten een haven te bieden.
Een visvriendelijke vijzel om het water in het ‘Pompveld’ te krijgen, draagt daar ook aan bij. “Dat maakt de samenwerking tussen het waterschap en Brabants Landschap zo bijzonder. We dragen ieder bij vanuit onze eigen expertise tot het zo goed mogelijk realiseren van dit gebied. Dat een natuurinstantie en een waterschap op deze manier samenwerken is uniek, maar biedt een goede garantie voor de toekomst van het Andelsch Broek Pompveld. En daar mogen we best trots op zijn.”

Michiel Alexander de Raaf,
namens Water Natuurlijk lid van het Algemeen Bestuur van waterschap Rivierenland

Deel dit bericht met je vrienden!