woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

De omgekeerde wereld
29
mei

De omgekeerde wereld

De wereld op zijn kop (zaterdag 29 mei 2021)

De boerengemeenschap staat op zijn kop. LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) heeft een alliantie gesloten met natuurorganisaties en bouwend Nederland. Zij ontwikkelden een stikstofplan dat nog meer reductie-uitstoot gaat eisen van de boeren en waar de overheid flink voor moet betalen. Beseft de burger wel dat als er staat dat de overheid ergens voor opdraait dat dat in werkelijkheid de burger is? De overheid komt aan haar geld via belastingen en accijns die door de burger betaald worden. 

De reductie eis die er ligt, is al onhaalbaar en daar deden ze nu nog een schepje bovenop. Het Landbouwcollectief, een samenwerking van boerenorganisaties, had een prachtig voorstel dat veel minder zou gaan kosten en meer reductie zou opleveren dan gevraagd en werkbaar was. En dat is terzijde geschoven. Pijnlijk is dat LTO nu claimt namens de boeren van Nederland te spreken, terwijl deze organisatie weinig draagvlak onder boeren heeft. Bovendien neemt dat draagvlak steeds verder af. Bestuurders van LTO zijn vaak oud-politici die graag op het pluche in Den Haag plaatsnemen en daarom de overheid naar de mond praten in plaats van de mensen waardoor ze betaald worden naar eer en geweten te vertegenwoordigen. Regelmatig blijkt dat de leden niet op de hoogte zijn van de plannen van LTO en er ook niet achterstaan.

Deze week hebben boeren die het werk en inzet van de regionale afdeling ZLTO wel kunnen waarderen, toch hun lidmaatschap opgezegd, omdat dit de druppel was die de emmer deed overlopen en ze met hun lidmaatschap ook begunstiger zijn van het landelijk overkoepelend orgaan. Een organisatie hoort zijn achterban te vertegenwoordigen en niet te verloochenen. De Farmers Defence Force (FDF) heeft laten weten dat boeren vertegenwoordigd moeten worden door boeren en dat geen enkele organisatie het recht heeft zich op te werpen als gemachtigde voor boeren die, al dan niet bewust, geen lid zijn van deze organisatie. FDF wil inzetten op reductie via andere sectoren, omdat de agrarische sector al een hele hoge reductie behaald heeft en andere sectoren ver achterblijven.

Het voorstel van het Landbouwcollectief kan ook nog steeds uitgerold worden. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat ze moeten gaan werken met een betrouwbaar rekenmodel en metingen moeten gaan verrichten. Het huidige model kan 100% afwijken en metingen worden niet gedaan. De uitslag van metingen die wel gedaan zijn, worden niet geaccepteerd door LNV. Daar zou op ingezet moeten worden!

Een belangenorganisatie voor boeren, die boeren de rug toekeert is toch de omgekeerde wereld? 

Irene Dubbeldam 
Almkerk

Deel dit bericht met je vrienden!