maandag 26 februari 2024

Alles over Altena

Ambtenaren zijn net echte mensen
10
okt

Ambtenaren zijn net echte mensen

De week van 9-16 oktober staat in het teken van de Dutch Food Week (DFW). Gemeente Altena besloot dit jaar voor het eerst om ook mee te doen. Ik ben niet te flauw om te reageren als ik het ergens niet mee eens ben en deel af en toe best een speldenprik uit aan de gemeente. Dan moet je ook je mond opentrekken als ze iets goeds doen en dat doe ik bij dezen: 'Chapeau!' Alle registers worden opengetrokken en de betreffende ambtenaren laten zien dat ze betrokken zijn en alles tot in de puntjes proberen te regelen. Misschien zitten er nog kinderziektes in, maar dat zijn kleinigheidjes.

Wij hebben er zelf best even over gesproken eer onze aanmelding de deur uit was, maar het argument dat je op deze manier inwoners kunt bereiken en kunt laten zien dat de plank op landbouwgebied regelmatig aardig wordt misgeslagen, gaf de doorslag om toch mee te doen.

De aanloop was een beetje hectisch aan onze kant. Uitgerekend nu werd het weer te slecht voor de kalveren en stond er in de wei van de pinken niet genoeg gras. Het straatwerk voor de maiskuil moest maar even wachten, want de pinken moesten naar huis gehaald worden en de zoogkoeien met hun kalveren naar binnen. Jammer dat we dat niet een week uit konden stellen, omdat koeien met een kalf in de wei een mooi beeld geeft. Maar ja zoals wij zeggen: 'Je moet werken met wat de natuur je biedt.'

Met een aantal boeren vonden we het leuk om Tjeerd de Groot te vereren met ons bezoek tijdens een partijavond waar hij over de landbouw zou praten. De zaal bleek grotendeels gevuld met boeren en dat leverde een verbaal steekspel op. Toen we goed op stoom waren moest Tjeerd naar Den Haag voor een hoofdelijke stemming. “Saved by the bell”, want het niveau van de vragen steeg behoorlijk.

Na deze avond gingen we weer vol gas aan het werk, waarbij de DFW nog ver weg leek. Tot onze verrassing belde iemand van de gemeente of ze een promotiefilmpje op mochten komen nemen en met enige hindernissen (Cornelis wist nog niet dat hij de hoofdrol had en balkende koeien) is dat gelukt.

Zaterdag 9 en 16 oktober hielden we vrij om mensen te woord te staan op onze boerderij. De wethouder diende zich als eerste aan en degene die de organisatie in handen had namens de gemeente kwam niet veel later. Ze had van collega’s de opdracht gekregen om te vloggen. Dat had ze nog nooit gedaan en zag daar net zo hard tegenop als Cornelis tegen de filmopnames die gemaakt werden. Soms zijn ambtenaren net echte mensen.

Irene Dubbeldam - Almkerk
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw

Deel dit bericht met je vrienden!