zaterdag 30 september 2023

Alles over Altena

Altena heeft een nieuwe regering
03
jun

Altena heeft een nieuwe regering

Altena heeft een nieuwe regering. Het contrast met Den Haag kan niet groter zijn. Den Haag valt van de ene in de andere mesthoop. Altena heeft de allure van een biologische kip. Nee, geen kip zonder kop. Het nieuwe college bestaande uit vijf wethouders oogt tamelijk deskundig en betrouwbaar. Liegen en bedriegen, no way! Harmonie! Daadkracht?  

Het CDA bleef stabiel en dat is te danken aan wethouder Roland van Vugt en zijn fractie. Eigenlijk heeft de milieuwethouder een makkie, want de inwoners smijten met zonnepanelen. Hij vertelde dat vier bedrijven 12.000 zonnepanelen willen installeren waaronder HAK en E. van Wijk Logistics. Helaas, netcongestie… HAK zette door en wist in samenwerking met de Rabobank en Groendus de productielocatie Giessen vol te leggen met zonnepanelen. Ik hou van bruine bonen en HAK! Tien boeren van de ZLTO willen een windmolentje van 25 meter. Hang de slingers maar op.

Tineke Zaal-van der Steen zou de tweede CDA-wethouder worden. Maar na ampel beraad, zo vertrouwde ze me toe, blijft ze liever in het onderwijs. En, zelfkennis is het begin van wijsheid, ze vindt Wendy van Ooijen-van Breugel zakelijker. De jeugd(wet) zal flinker moeten worden. Omarm het leven, ook het lijden (Nietzsche). Directrice Wendy stond ooit laag op de lijst. Ehhhh?

Hans Tanis (SGP) kreeg een kus van zijn vrouw. Dat had ik niet gezien. Is dat uw man, vroeg ik? Overspel komt in de SGP bijna niet voor. Hans Tanis uit Sliedrecht, financiën, harde werker, baggeraar, hart op de tong. Er wordt al tien jaar geluld over de insteekhaven en de derde haven… Altena wil de komende tien jaar 3000 huizen bouwen. Sprookje! Bel een paar aannemers zou ik zeggen. Polen, Roemenen en Bulgaren, het schiet niet op.

Ruimtelijke man Shah Sheikkariem (Altena Lokaal) heeft een paar lastige dossiers op zijn bordje. Ik noem bouwplan Op ’t Loef te Woudrichem, het sportveldencomplex van Almkerk-Altena en de soap Marianne Vos Fietshut. Wat mij betreft mag er een sporthal vol sapjes met crossbaan worden toegevoegd. Geld zat!

Progressief Altena toverde op het nippertje Anneloes van Hunnik uit Zwijndrecht (Groen Links) uit de hoed. Een commissie van zwakbegaafde deskundigen verkoos haar boven de zwaar teleurgestelde Anne-Wil Maris uit Rijswijk. Waarom toch? Beetje dom, Anne-Wil Maris heeft erfgoedbagage genoeg. En aan het landschap van Altena hoeft geen reet te worden gedaan. Hier en daar een kruidenrijk bosje en een plasje voor grutto, veldleeuwerik, kievit.

Een impuls voor de organisatie, dat moet. Naar buiten met de geit! Maar geen ambtenaar te krijgen. Interim-managers met forse salarissen wel. Familiebedrijven zijn de motor van Altena (zie boek). De hotspots WMI Werkendam en Handelshuis Aalburg bruisen.

PS Student Sietse Duister uit Hank werkt met het Hydro Motion Team van TU Delft aan een vliegende waterstofboot. Motto: de scheepvaart moet schoon worden.

Piet Hartman
Columnist

Deel dit bericht met je vrienden!