maandag 6 december 2021

Alles over Altena

Lezing Historische Vereniging

Lezing Historische Vereniging

09 september 2021
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

WERKENDAM  - Lezing over de Merwedegijzelaars door Anja van der Starre.

Anja van der Starre is de jongste dochter van de inmiddels overleden Merwedegijzelaar Bas van der Starre uit Sliedrecht.

Nagedachtenis
Op 16 mei 1944 werden bij een razzia in Sliedrecht en Hardinxveld 589 jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar opgepakt, en bij de Grote Kerk in Sliedrecht en de School met de Bijbel in Hardinxveld bijeengebracht. Deze mannen werden, op een klein aantal na, naar kamp Amersfoort afgevoerd. Na zeven weken mocht een grote groep naar huis terug. De mannen die dat geluk niet hadden, werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd. Twaalf van deze mannen uit Sliedrecht zijn aldaar overleden aan de gevolgen van het zware werk, te weinig voedsel en ziekten. De razzia was een vergeldingsactie van de bezetter na het doodschieten van twee NSB-ers door het verzet.

Oprichting
De plaquette voor Merwedegijzelaars in Werkendam is opgericht ter nagedachtenis aan de 589 jonge mannen die tijdens een razzia op 16 mei 1944 zijn opgepakt. Het monument is een initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars en de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena. Het drieluik van monumenten is ontworpen door Richard van der Koppel uit Genderen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 oktober 2020.

Locatie lezing
Benedenzaal Maranathakerk, Gedempte gracht 1 in Werkendam.

Leden gratis, niet-leden, entree 5 euro

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Historie Ver Wdam

Slikstraat 15 - Werkendam

bestuur11@historiewerkendam.nl www.historiewerkendam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!