donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Genderen krijgt zijn eigen ‘Levensboom’

Genderen krijgt zijn eigen ‘Levensboom’

11 april 2019
Van 15:00 uur tot en met 00:00 uur

GENDEREN - Donderdag 11 april om 15.00 uur onthullen wethouders  Paula Jorritsma en Matthijs van Oosten het ingepakte kunstwerk van Richard van de Koppel. Dit kunstwerk kreeg begin februari al zijn vaste plek in het plantsoen voor de Hervormde Kerk in Genderen, maar mag nu in volle glorie aan de buitenwereld getoond worden. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke onthulling van het kunstwerk aanwezig te zijn.

Het gehele kunstwerk is ongeveer 3,5 meter hoog en geeft ‘De Levensboom’ van Genderen weer. Het onderste deel is de stam, het bovenste deel is een bolvorm die volgeplakt is met mozaïektegeltjes. Deze tegeltjes hebben verschillende kleuren die ‘het karakter’ van de Genderse bevolking symboliseren.

Geschiedenis 
Vanaf 2014 zijn er gesprekken gevoerd tussen Genderse kunstenaar Van de Koppel, de voormalige gemeente Aalburg en de dorpsraad van Genderen. Na goedkeuring van diverse instanties en de Cultuurraad van Aalburg is uiteindelijk begin 2018 de opdracht verleend aan de kunstenaar om een openbare kunstwerk voor Genderen te creëren. Eind 2018 is het kunstwerk overgedragen aan de gemeente Aalburg. Dinsdag 5 februari is het ingepakte kunstwerk geplaatst door Huib van Hemert uit Genderen in opdracht van de kunstenaar Richard van de Koppel.

Kunstenaar
Beeldhouwer Richard van der Koppel (1968) is van kinds af aan gefascineerd door de magie van beelden. Hij studeerde beeldhouwen en monumentale vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch, waar hij in 1997 afstudeerde met conceptueel werk. Dit heeft zich in de afgelopen jaren geëvolueerd tot figuratieve en esthetische beelden. Beelden vol dramatiek en beweging die zich begeven in het grensgebied van de klassieke en moderne beeldhouwkunst.
Gedreven werkt hij in zijn atelier in Genderen aan zijn oeuvre geïnspireerd door oude meesters zoals Waterhouse, Lalique  en Bernini.

Naast de inhoud van zijn werk zoekt van der Koppel voortdurend  naar een grote mate van esthetiek. Hij streeft naar beelden vol beweging en dramatiek en probeert zich te ontdoen van de zwaartekracht. Wat overheerst in zijn werk is een verlangen naar harmonie en schoonheid.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Gemeente Altena

Altena

0813 516 100

Info@gemeentealtena.nl www.gemeentealtena.nl
Deel dit bericht met je vrienden!