dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Brood bakken volgens de Thora

24 februari 2019
Van zondag 24 februari 2019 tot en met dinsdag 26 februari 2019
Van 10:00 uur tot en met 17:00 uur

WIJK EN AALBURG - Unieke kans! Leer bakken volgens de Thora van biologisch bakker Les Saidel uit Israël.

In de ochtend staat de Challa op het programma. Het brood dat een belangrijke rol vervult bij het sjabbatsmaal. Iedere sjabbat verwijzen twee broden naar het manna dat er voor de sjabbat twee keer zoveel was als normaal. Voor de bereiding van de Challa gebruikt Les verschillende degen, vullingen en technieken, die stuk voor stuk een eigen effect hebben op de smaak en het uiterlijk. Het is de bedoeling zelf te leren de Challa te bereiden en te vlechten.

’s Middags staat de geschiedenis van de Tempel van Salomo centraal aan de hand van drie verschillende broden:
De twee broden (shtei halechem), een spijsoffer met Pinksteren aan de Heer om de nieuwe oogst te vieren.

Korban Toda bestaat uit vier verschillende broden en vormt samen een spijsoffer uit dankbaarheid voor bijvoorbeeld genezing of een behouden thuiskomst. We bakken matzes, pittabrood en murbechet, een brood van een gekookt deeg dat vervolgens gebakken én gefrituurd wordt.

Het Toonbrood (lechem haPānīm), een graanoffer in de vorm van twaalf platte broden, die samen de twaalf stammen van Israël symboliseerden. De broden lagen in de tabernakel op een met goud beslagen acaciahouten tafel. De broden stonden symbool voor Gods overvloed voor de mens.

Tijdens de voorbereiding en het bakken vertelt Les verhalen over de herkomst en achtergronden van het brood. Er is bovendien aan het eind ruim de tijd voor het stellen van vragen.

Les spreekt Engels, maar er is altijd iemand van ons bij om te zorgen voor vertaling als dat nodig is.

Info

Organisator:

Adres:

Dutch Organic Baking School

Wijk en Aalburg

Deel dit bericht met je vrienden!