zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Beleidscursus Pastoraat

Beleidscursus Pastoraat

08 oktober 2018
Van maandag 08 oktober 2018 tot en met maandag 26 november 2018
Van 19:30 uur tot en met 00:00 uur

ALMKERK - Beleidscursus jeugdpastoraat

Op maandag 8 oktober start stichting Raise Up een beleidscursus 'jeugdpastoraat' in Almkerk. Deze cursus bestaat uit vier avonden en is bedoeld voor alle kerken in de regio. Iedereen die met kinderen of jongeren werkt ((jeugd)pastoraal werkers, jeugdouderlingen, kinderwerkers, jongerenwerkers, kerkelijk werkers) is hiervoor van harte uitgenodigd. En als je mensen kent die hierin interesse hebben, stuur dit bericht dan gerust door.
Als kerkelijke gemeente draag je een bijzondere verantwoordelijkheid voor de kinderen en jongeren in je midden. Wie betrokken is bij hun levens, ziet niet alleen plezier en vreugde, maar ook zorgen en problemen, groot of klein: ziekte, pesten, echtscheiding, rouw, kinderen met diagnoses, onzekerheid, risicogedrag, grensoverschrijdend gedrag...


Zeker nu de jeugdhulpverlening beperkter wordt, neemt de noodzaak van adequaat handelen toe. Hoe begeleid je de jeugd in dit soort situaties? Wat is de positie van de kerk/jeugdpastoraat ten opzichte van professionele hulpverlening? Hoe reageer je op geloofsvragen die ontstaan? Hoe voorkom je dat de jeugd iets overkomt binnen de gemeente? Een veilige plek en een goed vangnet voor kinderen en jongeren creëren, vraagt om een duidelijk beleid en om inbedding van dat beleid in de organisatiestructuren van de gemeente. En om afstemming tussen de verschillende onderdelen van de gemeente: kinderwerk, jeugdwerk, jeugdpastoraat, volwassenpastoraat en diaconie. Hiervoor zijn visie, kennis, vaardigheden, geduld en goede mensen noodzakelijk.
Tijdens deze beleidscursus werken we aan visie, kennis en vaardigheden om pastorale zorg voor kinderen en jongeren structureel vorm te geven binnen je eigen kerkelijke gemeente. Je krijgt advies, ondersteuning en praktische tips en tools, waarmee je aan een visie en een plan werkt voor je eigen gemeente. Allerlei thema’s passeren de revue, zodat je goed toegerust bent en ook in staat bent om anderen binnen je gemeente mee te nemen in de plannen en de uitwerking daarvan. Raise Up biedt behalve deze cursus ook advies en coaching om je hierbij te ondersteunen.

Onderwerpen:
* Jeugdpastoraat
* Pastoraat versus hulpverlening
* Visie en beleid
* Situatie analyse
* Organisatiestructuren
* Coördinatie, afstemming en procesbewaking
* Veiligheid
* Signaleren
* Communiceren
* Handelen
* Protocollen
* Werken met vrijwilligers
* Toerusting jeugdwerkers, pastoraal werkers
* Veranderingsprocessen

Praktisch
Tijd: de maandagen 8 en 29 oktober en 12 en 26 november van 19:30 tot 22:00 uur
Locatie: Provincialeweg Noord 62, Almkerk
Doelgroep: voorgangers, predikanten, (jeugd)pastoraal werkers, jeugdouderlingen, kinderwerkers, jongerenwerkers, kerkelijk werkers
Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
Materiaal: cursusmap, certificaat

Kosten
De cursus kost €110,- p.p. (incl. btw). Bij deze kosten zijn inbegrepen: de cursusmap, een certificaat, de vier trainingsmomenten, blijvende toegang tot onze online map met extra tools en materialen, koffie/thee en coaching/ondersteuning.

In onze agenda zie je waar en wanneer we cursussen gepland hebben. In overleg kunnen we natuurlijk ook een cursus bij jou in de buurt organiseren. Neem gerust contact met ons op om dat af te stemmen.

Info
Voor opgeven, vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Wietske Noordzij: tel. 06-10663697, info@raiseup.nl en https://www.raiseup.nl/.

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Focus op God

Almkerk

info@focusopgod.nl www.focusopgod.nl
Deel dit bericht met je vrienden!