donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Tentoonstelling schilderijen Piet Schaap / Aart Neven

Tentoonstelling schilderijen Piet Schaap / Aart Neven

31 maart 2018
Van zaterdag 31 maart 2018 tot en met zondag 17 juni 2018
Van 14:00 uur tot en met 00:00 uur

WOUDRICHEM - Op 31 maart om 14.00 uur start de tentoonstelling van schilderijen van Woerkummer Piet Schaap, bekend van het Woerkums leesplankje, kleurboek en miniaturen.

Ook exposeert Aart Neven uit Almkerk, autodidact, met schilderijen van Woudrichem en omgeving.

De tentoonstelling loopt van 31 maart tot half juni en is in het Visserijmuseum in de Vesting.

Daarna volgt een expositie van kindertekeningen die zijn gemaakt naar aanleiding van de bezoeken in het kader van de onderwijsprojecten Jet en Jan, Overgisteren van Erfgoed Brabant.

Opening
Maandagen gesloten
Dinsdag t/m vrijdag 10.30 - 16.30 uur
Zaterdag & zondag 13.30 - 16.30 uur

Deze openingstijden gelden jaarlijks van 1 april t/m 31 oktober.

Buiten het seizoen is het voor groepen mogelijk om het museum te bezoeken, maakt u hiervoor een afspraak.

St. Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem
Kerkstraat 41
4285 BA Woudrichem

Aart Neven
Aart Neven is geboren in Waddinxveen. Ik heb een werktuigbouwkundige opleiding genoten, maar ben na enige jaren als technisch tekenaar-constructeur gewerkt te hebben, overgestapt naar de commercie. De laatste jaren als vestigings- en verkoopleider bij een bouwmaterialenhandel.
In 1979 ben ik naar Woudrichem verhuisd. Hier heb ik, geïnspireerd door het rivierenlandschap, de eerste penseelstreken op doek gezet.
Pas na mijn pensioen in 2010 heb ik dit verder ontwikkeld. Ik heb geen cursus of schildersopleiding gevolgd.
Ben dus volledig autodidact.
Nog steeds is Woerkum e.o. een inspiratiebron voor mij. Een aantal schilderijen over dit onderwerp zijn dan ook te zien
op de expositie.
Ook andere onderwerpen komen aan bod, zoals havengezichten en dieren. Natuur en cultuur komen  altijd terug in mijn schilderijen, zoals de Biesbosch en Alblasserwaard. Kenmerkend in mijn werk is wel, dat er bijna altijd water aanwezig is. Enige malen heb ik schilderijen in opdracht uitgevoerd. Momenteel woon ik samen met mijn vrouw in Almkerk, waar ik mijn atelier op zolder heb.

 
Piet Schaap
Piet Schaap begon met het na tekenen van een oude zwart-witte historische foto in kleur, een minitieus werkje omdat de menselijke figuren op de foto zo piepklein waren.
Ook maakte hij aparte schilderijtjes van de tekeningen van het leesplankje dat hij twaalf jaar geleden voor de kerk had gemaakt. Toen was hij door een paar dames uit de kerk gevraagd of hij een Woerkums leesplankje zou kunnen maken dat tijdens de bezichtiging van de kerk aan de toeristen verkocht kon worden. Piet kreeg vijftien Woerkumse woorden, waarbij hij de tekeningen maakte. Het plankje kreeg het uiterlijk van het leesplankje uit 1910, maar nu met Woerkumse woorden. Dat eerste plankje is in 1996 aangeboden aan dominee Hendriksen, predikant van de Hervormde kerk in Woudrichem en dat leesplankje werd een groot succes. Er wordt nu aan een nieuwe druk gewerkt. Verder heeft Piet een prachtige tekening in kleur gemaakt van de Visbank, die vroeger op de hoek Kerkstraat Molenstraat was. Ingelijst werkelijk een juweeltje. Nu is hij bezig aan een tekening van de Gevangenpoort. Het leuke is dat hij op deze tekeningen mensen erbij tekent, wat hij ‘stofferen’ noemt, dat geeft iets levendigs aan de tekening.
Ook heeft Piet het wapen van Woudrichem driedimensionaal gegoten in de exacte kleur zoals is voorgeschreven en kreeg hiervoor toestemming van de burgemeester om die te verkopen. Maar Piet heeft nog veel meer op zijn programma staan en wil ook schoolplaten gaan tekenen over de Woerkumse historie.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem

Woudrichem

0183-303336

info@visserijmuseumwoudrichem.nl www.visserijmuseumwoudrichem.nl
Deel dit bericht met je vrienden!