vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Lezing: de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten

Lezing: de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten

13 februari 2018


DRONGELEN - Lezing: Het Oude Land van Heusden en Altena, de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten

Op dinsdag 13 februari verzorgt historicus Sander Wassing op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp ‘Het Oude Land van Heusden en Altena, de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten’. De lezing is in Dorpshuis De Oude School, Gansoyen 10 in Drongelen. Aanvang 20.00 uur.

Gedurende de zomer van 1566 stegen hoogoplopende sociale, religieuze en economische spanningen in de Nederlanden tot een kookpunt. ‘Grote Geus’ Hendrik van Brederode wiep zich op als spreekbuis van de onvrede en stelde zich aan het hoofd van het Verbond der Edelen. Het beroemd geworden Smeekschrift werd door honderden edelen ondertekend. Ook Hendrick Bentink, drossaard van Woudrichem en dijkgraaf van het Land van Altena zette zijn handtekening. Overal in het land vonden druk bezochte hagenpreken plaats waarbij het volk werd aangespoord tot actie. Eind juli 1566 vond er nabij het dorp Engelen een hagenpreek plaats waar duizenden Bosschenaren op afkwamen.

In het Land van Heusden en Altena wisten de inwoners wel wie Alva was. In Heusden zat wever Daniël van Gendt gevangen gedurende de lente en zomer van 1568. Hij was in de zomer van 1566 gewapend aanwezig geweest bij alle hagenpreken rondom Den Bosch. Hoe liep het met hem af? Waarom zette Hendrick Bentink zijn handtekening onder het Smeekschrift? Sloegen beeldenstormers ook toe in het Land van Heusden en Altena? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing uitgebreid aan de orde.

Iedereen is welkom. 

Voor niet- leden bedraagt de entree vier euro.

Info

Organisator:

Adres:

Het Oude Land van Heusden en Altena

Drongelen

Deel dit bericht met je vrienden!