donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Prijsuitreiking

Prijsuitreiking

30 oktober 2017
Van 09:00 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM - Prijsuitreiking scholenproject ‘Van het één, ….komt het ander’

Wethouder Machiel de Gelder maakt op maandag 30 oktober de winnaars bekend van de prijsvraag van het scholenproject

  • ‘Van het één, ….komt het ander’.


Hij doet dat om 09.00 uur op basisschool Ds. Joh. Groenewegenschool in Werkendam.
Hij reikt daarbij de prijzen uit aan de hoofdprijswinnaar.

De groepen 5 en 6 van de basisschool van de prijswinnaar delen mee in het succes.

Gastles en bezoek aan de Grondstoffenbus
Spelenderwijs leerden de kinderen over het nut van afval scheiden. Zij ontdekten welke grondstoffen in het afval zitten en wat je er allemaal van kan maken.
Het lespakket bestond uit twee delen, een gastles en een bezoek aan de Grondstoffenbus. De deelnemende scholen hebben enthousiast deelgenomen aan het project en waren zeer betrokken bij het onderwerp.

Prijsvraag voor deelnemende kinderen en hun ouders
Via de prijsvraag konden de ouders samen met hun kinderen raden hoeveel restafval en hoeveel elektrische apparaten er in hun restafvalcontainer aanwezig zijn. Tijdens de aanwezigheid van de grondstoffenbus stond buiten de bus een grote koker met gekleurde balletjes om te bekijken. De koker staat voor het restafval dat de huishoudens aanbieden in hun restafvalcontainer. De gekleurde balletjes geven de hoeveelheden van de verschillende afvalstoffen weer, die in het aangeboden restafval zitten. Dan blijken er nog heel veel bruikbare grondstoffen in ons restafval te zitten, die nu nog duur verbrand worden. Dat is jammer voor ons milieu én voor uw portemonnee
Tijdens de prijsvraag mochten de mensen raden hoeveel donkergrijze balletjes (=echt restafval) in de koker zaten en hoeveel paarse balletjes, die de elektrische apparaten voorstelden. De hoofdprijswinnaar wint een leuke prijs voor zich zelf én voor de school.

Afval is een grondstof, maar alleen goed gescheiden
De fossiele brandstoffen raken op. Natuurlijke grondstoffen raken uitgeput. Veel afval kan goed gerecycled worden. Vaak is het een goede grondstof voor nieuwe producten. Door afval te gebruiken als grondstof voorkomen we dat grondstoffen op raken. Maar dan is het belangrijk het afval goed te scheiden. Anders kan het vaak alleen verbrand worden. Dat is dubbel jammer. Jammer van goed bruikbaar materiaal en jammer voor uw portemonnee.

Extra aandacht voor kleine elektrische apparaten!
Elk jaar onderzoekt de gemeente Werkendam de samenstelling van het restafval. Dit jaar zien we een opmerkelijke ontwikkeling. In alle kernen van onze gemeente vinden we namelijk steeds meer kleine elektrische apparaten in de grijze container.
Dat is erg jammer voor ons milieu én voor de portemonnee. De onderdelen van deze apparaten kunnen we goed opnieuw gebruiken, dat scheelt grondstoffen. Maar dan moet iedereen ze wel apart inleveren. Dat kan gratis op de milieustations in Hank en Werkendam. Zo bespaart iedereen ook kosten, omdat men in de grijze container dan minder aanbiedt.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Gemeente Werkendam

Werkendam

(0183) 50 72 00

info@werkendam.nl www.werkendam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!