donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Excursies door de Noorwaard

Excursies door de Noorwaard

26 juli 2017
Van woensdag 26 juli 2017 tot en met vrijdag 25 augustus 2017
Van 19:30 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM / REGIO: Zomerexcursies in de Noordwaard

Het is volop zomer in de Noordwaard. De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de grote Schotse Hooglander stier heeft leren zwemen. Regelmatig steekt hij over van de ene naar de andere koeiengroep. Door het droge voorjaar staat de vegetatie op veel plaatsen nog niet al te hoog, al zijn ook nu de verschillende tussen de begraasde en onbegraasde delen goed zichtbaar. Voor de vele watervogels geen probleem, zij scharrelen rustig verder.

Zin om van al dit moois te genieten? Ga dan mee op één van onze zomer excursie op woensdag 26 juli, zondag 6 augustus, vrijdag 11 augustus of op vrijdag 25 augustus.

Ruimte voor de rivier
Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden terwijl er ook tal van mogelijkheden zijn voor vele vogelsoorten.
Grote grazers in de Noordwaard
De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Schotse hooglanders, koniks en waterbuffels hebben elk hun unieke eigen gedrag en invloed op het landschap. Inmiddels hebben de kuddes de eerste winter en hoogwaters doorstaan. Sommige dieren zijn tijdelijk verhuisd maar inmiddels weer teruggekeerd.  Wie weet ziet u wel een groep waterbuffels één van de kreken over zwemmen. De Schotse Hooglanders zijn verspreid over de gehele Noordwaard te vinden terwijl bij de de koniks er de laatste tijd enkele nieuwe groepen zijn ontstaan. Allemaal natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap.

Data en Aanmelden
Excursies zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning/ galeiweg en duren ongeveer 2 uur. Excursies vinden plaats woensdag 26 juli (14:00 uur), zondag 6 augustus (10:00), vrijdag 11 augustus (19:30) en vrijdag 25 augustus (19:30).

Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden goede stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij!

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg.

(Foto Werkendam.Net)

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Deel dit bericht met je vrienden!