donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Lezing over Biesboschkaart

Lezing over Biesboschkaart

25 maart 2017
Van 10:00 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM – De Vereniging Vrienden Biesbosch Museumeiland houdt zaterdag 25 maart vanaf 10.00 uur haar ledenvergadering in het museum in de Biesbosch. Op de vergadering staan de diverse jaarstukken.

Na de ledenvergadering houden Wim van Wijk en Peter Ebben een lezing over een bijzondere landkaart van bijna 500 jaar oud uit het regionaal Archief Dordrecht. Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 190 bij 375 cm is zonder meer uniek te noemen. De maker is waarschijnlijk Cornelis Schilder, die in 1537 ook de – zwaar gehavende – kaart heeft gemaakt waarvan een fragment is afgebeeld in de in 2012 verschenen Historische Atlas van de Biesbosch.

De reuzenkaart staat bol van namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Van sommige is het soms slecht leesbare schrift – met hulp van historisch onderzoekers – ontcijferd, op andere wordt nog gestudeerd. Maar er valt intussen genoeg te vertellen over deze uitzonderlijke kaart.

Mensen die lid willen worden van de vereniging Vrienden van het Biesbosch Museumeiland zijn welkom in het museum bij de lezing. Het lidmaatschap van de vereniging kost 25 euro per jaar en biedt het gehele jaar gratis toegang tot het Biesbosch Museumeiland voor twee personen. Entree tot het museum kost per keer 7,50 euro.

Info

Organisator:

Adres:

Vrienden Biesbosch Museumeiland

Werkendam

Deel dit bericht met je vrienden!