donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Lezing ontwikkeling landschap Land van Heusden en Altena

Lezing ontwikkeling landschap Land van Heusden en Altena

22 maart 2017
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

DUSEEN - Lezing Jaap van Diggelen - Groen van toen: (natuur) goud van oud?

Woensdag 22 maart 2017 houdt bioloog Jaap van Diggelen vanaf 20.00 uur een lezing over de ontwikkeling van het landschap in het Land van Heusden en Altena: van oernatuur in een overstromingsvlakte tot natuursnippers in modern cultuurlandschap.

Het huidige Nederlandse landschap is gemaakt door de mens. Dat geldt misschien wel het meest voor het rivierenlandschap waarin wij leven. In deze lezing volgen we de wordingsgeschiedenis van onze streek vanaf de ijstijden tot aan de laatste grote ingrepen: de ruilverkaveling en de aanpassingen in het kader van Ruimte voor de Rivier.

Wat is er nu nog karakteristiek aan het landschap van Heusden en Altena? Blijft er nog ruimte over voor natuur als iedere hectare door wel vijf belangen wordt geclaimd? Onder meer op deze vragen wordt ingegaan. Wat bedoelen we eigenlijk als we het over natuur hebben? Dat heeft alles te maken met Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en biodiversiteit. Planologen prijzen de openheid van de groene ruimte in onze streek als het ‘goud van het gebied’. Hierbij horen mooie plaatjes van rivier en uiterwaard, de komgronden van Den Duyl en de grienden in het Pompveld. De lezing laat zien dat er sinds de prehistorie ontzettend veel is veranderd, maar dat er gelukkig nog steeds veel moois is te zien op ons ‘eiland van Altena’!

Jaap van Diggelen is bioloog, afgestudeerd als ecoloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als docent biologie aan het Gymnasium  Camphusianum te Gorinchem. Hij is geboren en getogen in het Land van Heusden en Altena (te Genderen) en is actief als beschermer van landschap en natuur in onze streek, de afgelopen decennia als voorzitter van Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Kasteel Dussen

Dussen

06-22150247

info@kasteel-dussen.nl www.kasteel-dussen.nl
Deel dit bericht met je vrienden!