zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Lezing VOC en de Werkendammers

Lezing VOC en de Werkendammers

15 maart 2017
Van 20:45 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM – Na de jaarlijkse ledenvergadering van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken op woensdag 15 maart, wordt een lezing gehouden door erelid Valentine Wikaart-Derkzen. Zij zal vertellen over Werkendammers die voeren op de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).

De VOC (1602-1798/1799) was een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan.

Een van de bekendste streekgenoten die voer bij de VOC, de Gorkumse boekhouder Hendrik Hamel (1630-1692), was vanuit Batavia op reis naar Japan, toen zijn schip door een storm schipbreuk leed. Hamel overleefde maar werd met andere opvarenden gevangen genomen door de Koreaanse koning. Hamel beschreef hun tijd in Korea. In zowel Zuid-Korea als in Gorinchem is een museum over de VOC, Hamel en zijn reis te vinden. Jarenlang was wat Hamel had genoteerd, de enige informatie over Korea in Europa.

Info
De lezing vindt plaats in De Ontmoeting, Hoogstraat 32 in Werkendam en begint rond de klok van 20.45 uur. Leden betalen deze avond geen toegang, niet-leden € 4,- inclusief een kop koffie.

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

Werkendam

bestuur11@historiewerkendam.nl www.historiewerkendam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!