vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Première film 'Linie tot Leven'

Première film 'Linie tot Leven'

16 februari 2017
Van 19:45 uur tot en met 00:00 uur

ALMEKRK - Première film ‘Linie tot Leven’ - Film over het Brabantse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Inwoners van het Land van Heusden en Altena kunnen op donderdag 16 februari 2017 van 19.45 tot 21.30 uur in Service Bioscoop Hollywoud een informatieve Hollywoud Draait Door voorstelling bijwonen inclusief de première van de film: ‘Linie tot Leven’. Deze film gaat over het Brabantse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gemaakt Entrop & DeZwartFilms. In de film schetst filmmaker Raoul de Zwart een uniek beeld van een bij het grote publiek onbekend deel van Brabant.

Van verdedigingsbolwerk tot belevingslinie
Als een parelsnoer ligt tussen Biesbosch en Slot Loevestein een reeks van 200 jaar oude forten en waterwerken. Destijds bedoeld als verdedigingslinie en ter bescherming van de Vesting Holland, maar in de vorige eeuw onbenut, en uiteindelijk verlaten en vervallen. Brabants Landschap heeft als nieuwe eigenaar en beheerder de forten in de afgelopen jaren gerestaureerd en een nieuwe bestemming gegeven.

"Het Brabantse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie telt in een relatief klein gebied maar liefst 4 forten en een unieke sluis. Elk fort kent z'n eigen verhaal en wordt op verschillende manieren beheerd en benut. Samen met hun landschappelijke betekenis vormen ze een prachtige schakel tussen de Biesbosch in het westen en Slot Loevestein in het oosten. Met deze serie probeer ik verleden en heden te verbinden en te laten zien dat het belangrijk is dit puur Nederlandse erfgoed te koesteren", aldus Raoel de Zwart van Entrop&DeZwartFilms. De film is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant.

16 februari 2017 - 19.45 uur | Hollywoud Draait Door, met Hannie Visser in Service Bioscoop Hollywoud

Voorafgaand aan de première Linie tot Leven vindt ‘Hollywood Draait Door’ plaats. De forten Altena, Bakkerskil en Giessen zijn als onderdeel van De Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de werelderfgoedlijst van UNESCO en daarmee maken ze als eerste en enige in Brabant kans op deze titel. Waarom is het zo belangrijk dit erfgoed te koesteren en hoe zorgen we er met elkaar ervoor dat
ze voor de toekomst behouden blijven?

In dit live praatprogramma proberen we in 45 minuten hierop antwoorden te krijgen onder leiding van Hannie Visser, voorzitter van Erfgoed Altena en initiator van het Liniepadfestival. Zij gaat het gesprek aan met een aantal prominente gasten waaronder, wethouder Paula Jorritsma van de gemeente Woudrichem, Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur, Jan Baan, directeur Brabants Landschap, Ien Stijns, directeur van Slot Loevestein en Cees van der Vlist, voorzitter van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Deze speciale voorstelling in Hollywoud is het startsein van het Liniepadfestival dat op 25 en 26 februari 2017 plaatsvindt op drie locaties: Slot Loevestein, Fort
Altena en Fort Bakkerskil . Vanaf 23 januari kaarten beschikbaar!

Om naast de genodigden voor de première ook u als inwoner van deze regio de kans te bieden Hollywood Draait Door bij te wonen zal het programma via ‘live’ streaming te volgen zijn op groot doek in een van de andere zalen van de bioscoop. Aansluitend wordt ook voor u de film Linie Tot Leven vertoond. Na afloop is er voor iedereen gelegenheid om met elkaar na te praten in de foyer van onze bioscoop en of vragen te stellen aan de tafelgasten. Inloop vanaf 19.15 uur. Aanvang live stream Hollywoud Draait Door 19.45 uur vanuit de plenaire zaal.

Aanvang film Linie Tot Leven 20.30 uur. Wij adviseren u uiterlijk om 19.30 uur aanwezig te zijn.
Vanaf 23 januari 2017 kunt u toegangsbewijzen reserveren via www.hollywoud.nl of 0183-307286. Toegangsbewijzen dienen uiterlijk 9 februari 2017 afgehaald te worden. 

Premiere Linie tot Leven is de aftrap voor het Liniepadfestival 
Deze film is de aftrap van het Liniepadfestival 2017, dat op 25 en 26 februari plaats vindt. Het thema dat dit jaar is uitgewerkt is ‘De eeuwige soldaat: Van veldslag tot vredesmissie’. 
Door de eeuwen heen is de regio een militaire linie geweest waar in en om gevochten is. In de napoleontische tijd stonden de Fransen aan de zuidkant van de Merwede om Nederland te veroveren. Nadat Napoleon bij Waterloo zijn ondergang vond is begonnen met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die ons moest beschermen tegen nieuwe aanvallen. Tijdens de eerste wereldoorlog was Nederland neutraal maar heeft, ter verdediging, een loopgraaf met schuilplaatsen aangelegd waarvan een aantal nu nog te bezichtigen is. Het verhaal van de tweede wereldoorlog is bekender en toch ook hier zijn nog verrassende elementen te ontdekken en te zien. Na de tweede wereldoorlog is het op oorlogsvlak rustig (gelukkig). Om deze vrede te bewaren is de regio nu een oefengebied voor Defensie op het gebied voor de helikopters van de luchtmacht en ook de commando’s in opleiding kennen dit gebied goed van de nachtelijke oefeningen die ze hier moet uitvoeren. Anno 2017 is de belangrijkste taak van de Nederlandse soldaten is om elders de vrede te bewaren.

Al deze tijden worden uitgebeeld/getoond/verteld tijdens het liniepadfestival op 25 en 26 februari 2017. Dit festival vindt plaats op Slot Loevestein (Napoleontische tijd), Fort Altena (WOII) en Fort Bakkerskil (huidige tijd). Voor meer informatie zie www.liniepadfestival.nl. Het Liniepadfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Liniepad Festival

Almkerk

www.liniepadfestival.nl
Deel dit bericht met je vrienden!