zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Lezing Tussen hoofd en hart: muziekhistoricus Bakker

Lezing Tussen hoofd en hart: muziekhistoricus Bakker

01 februari 2017
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

DUSSEN - Woensdag 1 februari 2017 houdt muziekhistoricus Pieter A. Bakker vanaf 20.00 uur de lezing 'Franz Schubert en de overgang van Classicisme naar Romantiek' in kasteel Dussen.

Franz Schubert centraal stellen is alleen al gelegitimeerd vanwege de talloze meesterwerken die hij schreef in zijn veel te korte leven. Extra fascinerend is echter het feit dat hij gevormd werd door de klassieke componisten Haydn, Mozart en Beethoven, maar zelf als eerste Romantische toonmeester geldt. In deze lezing zal Schubert worden geplaatst in de context van het Wenen rond 1800 toen het nog op retorische principes gebaseerde klassieke componeren gaandeweg plaats zou maken voor een veel subjectievere (muziek-) cultuur, waarin lyriek een centrale rol zou gaan spelen. En wie was er lyrischer dan Schubert? Aan de hand van vocale, kamermuzikale en orkestrale voorbeelden en uitwerkingen op papier zal er een ode worden gebracht aan deze grootheid.


Pieter A. Bakker is muzie khistoricus. Nadat hij jarenlang voor diverse instellingen cursussen en lezingen muziekgeschiedenis heeft gegeven, richtte hij in 2013 zijn eigen muziekhistorische bureau op, Musica Docet. In zijn cursussen en lezingen plaatst hij de te behandelen stof altijd in een breder cultuurhistorisch perspectief. Het aanbod is voor iedereen met een open oor toegankelijk. Voor meer informatie zie http://www.musicadocet.nl.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Kasteel Dussen

Dussen

06-22150247

info@kasteel-dussen.nl www.kasteel-dussen.nl
Deel dit bericht met je vrienden!