vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Molendag Altena

Molendag Altena

01 oktober 2016
Van 10:00 uur tot en met 00:00 uur

REGIO - Op zaterdag 1 oktober vind alweer voor de vierde keer de Altenase Molendag plaats. Na de succesvolle voorgaande edities welke telkens goed bezocht worden, waarbij altijd het streven was om telkens weer iets nieuws toe te kunnen voegen is dat deze keer zeer zeker weer gelukt, en niet zomaar iets.

Voor de vierde edtie hebben we een bijzonder programma en doen nu meer molens mee dan voorheen en dat is uniek. Natuurlijk doen traditiegetrouw alle tien molens die ons gebied nog rijk is zullen mee op deze dag, en kan indien gewenst ook een bezoekje worden gebracht aan de Amerikaanse Windmotor te Genderen.

Nieuw dit jaar en wat ook zeerzeker met regelrecht een primeur genoemd kan worden, is dat dit jaar een molen hebben kunnen toevoegen aan de lijst met deelnemers en dat is namelijk:

Molen Het Landeke van polder Johannisseland te Werkendam
Speciaal voor deze dag zal Het Landeke haar toegangspoort en deuren openen voor bezoek! We zijn als organisatie zeer verheugd dat een eerste contactlegging 2 jaar geleden is uitgemond in een zeer prettig contact met de eigenaresse van deze prachtige molen. En daarom erg dankbaar dat deze toch wel unieke molen met dito geschiedenis voor het eerst in de geschiedenis van zowel de Nationale Molendag als een Regionale Molendag nu met de Altenase Molendag voor het zal deelnemen aan een molendag.

Tijdens deze molendag is ook een expositie over de molen zelf aan de hand van foto's, tekeningen en kaarten te zien zijn in de molen.

Tevens is er naast divers fotomateriaal van de molen zelf, ook een kopie van de originele bouwtekening uit 1902 van Het Landeke en ander archief materiaal zoals een uitdraai vanuit het Potboek over de bestelling van de roeden te zien zijn.

De molen heeft in verhouding tot zijn soortgenoten maar een kort bestaan van functie gehad, gebouwd in 1902 en werd in 1953 ontdaan van gevlucht en in de jaren zestig van staartwerk en waarschijnlijk ook binnenwerk. Na jaren van verval en verwaarlozing werd de molen ingericht als woning en weekendverblijf maar met zeer veel respect voor de molen zelf. Constructies als kap, bovenas, kruiwerk en balklagen zijn allemaal nog intact en zichtbaar, alsmede ook de originele trappen. De goot met voor en achterwaterloop zijn nog grotendeels aanwezig en zichtbaar. Kortom een uniek bewaard exemplaar waarvan misschien wel gezegd kan worden dat het door ingrijpende veranderingen in de jaren 60 haast ‘vergeten’ is op te ruimen door de heren toen.

Voor velen die over de A27 rijden zien alleen een populierenbos met daarin de romp met kap van Het Landeke staan. Maar in dit bos bevindt zich tevens ook nog het vijzelgemaaltje wat in 1950 werd gebouwd als vervanging van de molen om vervolgens de molen in 1953 definitief buiten gebruik te stellen nadat deze nog dienst had gedaan om het water van de watersnoodramp weg te malen.Binnenkort wordt tevens enkele mededelingen omtrent parkeren en route naar de molen toe geplaatst.

Meer informatie omtrent de molens in Het Land van Heusden en Altena en de Altenase Molendag is HIER ook te vinden.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Molens land van Heusden en Altena

Altena | Werkendam

https://www.facebook.com/MolensLandVanHeusdenEnAltena
Deel dit bericht met je vrienden!