vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed

Fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed

28 september 2016
Van woensdag 28 september 2016 tot en met zondag 08 januari 2017
Van 10:30 uur tot en met 17:00 uur

WERKENDAM - Fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed / Heritage left behind in Fort Altena

Wat betekent het als je moet vluchten uit je land en daarbij je erfgoed moet achterlaten? Over dit actuele onderwerp gaat de reizende fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind. Erfgoed Brabant stelde deze samen met de archeologen Khaled Hiatlih en Rasha Hakki, die Syrië door de oorlog moesten ontvluchten. Het fotomateriaal dat zij, in samenwerking met het Syrische Directorate-General of Antiquities and Museums (DGAM) hebben verzameld, laat zien hoe Syriërs omgaan met de beschadiging van hun erfgoed door gevechtshandeling, moedwillige vernietiging en plundering.

Drie Brabantse tentoonstellingslocaties
De tentoonstelling reist dit najaar langs drie Brabantse locaties. Naast de Syrische foto’s wordt op elke locatie het lokale verhaal over erfgoed, oorlog en vluchten verteld aan de hand van historische foto’s, telkens met een andere, lokale of regionale invalshoek.

De tentoonstelling in Fort Altena
De tentoonstelling in Fort Altena laat actuele foto’s uit Syrië zien, samen met historische foto’s van de verwoestingen in de dorpen in het Land van Heusden en Altena, dat tijdens de opmars van de geallieerde troepen in november 1944 midden in de frontlinie lag. De foto’s uit het Land van Heusden en Altena zijn geselecteerd door Erfgoed Altena. De Syrische foto’s laten zien wat de gevolgen van de Syrische burgeroorlog zijn voor het cultureel erfgoed van dit land, waarvan zes locaties zijn aangewezen als UNESCO werelderfgoed. Dit erfgoed heeft zwaar te lijden (gehad) door gevechtshandelingen, moedwillige vernietiging en plundering.

Verhalen van Vriend en Vijand, de achtergrond
De reizende tentoonstelling is onderdeel van het meerjarige programma Verhalen van Vriend en Vijand van Erfgoed Brabant. Hierin verkent Erfgoed Brabant, in samenwerking met Brabantse en (inter)nationale partners de verschillende aspecten van ‘vriendschap’ en ‘vijandschap’ in de Brabantse geschiedenis, vanuit een wisselend perspectief en in relatie tot de actualiteit.

Data
Fort Altena, 28 september 2016 t/m 8 januari 2017           Geopend dinsdag - zondag  10.30 - 17.00 uur
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Op zaterdag 29 oktober vindt er een activiteitenmiddag rondom de tentoonstelling plaats.

Tol 8, Werkendam

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Fort Altena

Werkendam

0183 301 329

info@kwartiermeeesters.nl www.fortaltena.nl
Deel dit bericht met je vrienden!