vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Nachtvliegen DHC Vliegbasis Gilze-Rijen KLu

Nachtvliegen DHC Vliegbasis Gilze-Rijen KLu

14 september 2016
Van woensdag 14 september 2016 tot en met zaterdag 01 april 2017
Van 00:00 uur tot en met 23:00 uur

AALBURG / REGIO: Het helikopter avondvliegseizoen is gestart en loopt tot 1 april. Apaches, Chninooks en Cougars, afkomstig van Defensie Helikopter Commando (DHC) Vliegbasis Gilze-Rijen, vliegen van maandag tot en met donderdag tot 23 uur 's avonds.

In Nederland zijn elf laagvlieggebieden voor helikopters aangewezen en de gemeente Aalburg ligt in één van deze laagvlieggebieden. In deze gebieden mogen helikopters tot 30 meter hoogte vliegen, of lager als het voor de uitvoering van de opdracht noodzakelijk is om te sluipvliegen (langzaam en laag) of om personeel, bluswater of ladingen op te pikken.

Vrijheid en veiligheid
Defensie zet zich dagelijks in voor de vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland en daarbuiten. Personeel van de luchtmacht wordt met verschillende vliegtuigtypes ingezet in binnen- en buitenland en moet overal op voorbereid zijn. Zij staan stand-by voor ieder mogelijk conflict, van terreur tot gewapende agressie. Een inzetbare luchtmacht is een geoefende luchtmacht. Vaardigheden en kunde van het personeel moeten op de proef worden gesteld onder uiteenlopende omstandigheden en binnen realistische scenario’s.

Dagelijks vinden trainingen en oefeningen plaats die specifieke vaardigheden vereisen die de militaire vlieger dient te beheersen. Laagvliegen en vliegen bij duisternis zijn daar voorbeelden van. Dit zijn onmisbare vaardigheden die het verschil uitmaken in gevaarlijke en risicovolle situaties.  

Veel oefeningen worden in het buitenland uitgevoerd, waardoor het daarmee gepaard gaande geluid wordt geëxporteerd. Het is echter niet mogelijk om alle trainingen in het buitenland te doen. Bijvoorbeeld omdat gezamenlijk moet worden geoefend met grondeenheden, zoals de luchtmobiele brigade. Bovendien moeten de vliegers vertrouwd zijn met het vliegen boven het nationale grondgebied, voor het geval dat inzet binnen de Nederlandse grenzen noodzakelijk is. Ook de financiële consequenties zijn bepalend voor de keuze om in Nederland te blijven of naar het buitenland te gaan.

Laagvliegen helikopters
Helikopters zijn voor hun zelfbescherming grotendeels afhankelijk van de dekking van het terrein. In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is daarom vliegen op hoogte geen optie, maar moeten de helikopters laag blijven. Bovendien kan een helikopter door laag te vliegen buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven waardoor de vliegers ongezien hun taken kunnen uitvoeren. Ook weersomstandigheden kunnen dwingen tot laagvliegen.
Altijd inzetbaar

Laagvliegen vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Obstakels zijn bij laagvliegen pas laat zichtbaar. Vliegers moeten zich hiervoor eerst kwalificeren voordat zij operationele taken mogen uitvoeren. Daarna moeten de vaardigheden op peil worden gehouden. Het is niet mogelijk om dit uit te stellen totdat de vliegers en helikopters operationeel worden ingezet voor bijvoorbeeld crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties of nationale operaties. In dat geval is de tijd te kort om voldoende vliegers het trainingsprogramma te laten doorlopen.

 Avondvliegen
Bij duisternis vliegen helikopterbemanningen met speciaal nachtzichtapparatuur. De bemanning ziet door deze helderheidversterkers alles in groentinten en het zicht is beperkt, vergelijkbaar met het zicht door twee wc-rollen. Het veilig vliegen met nachtzichtapparatuur is daarom iets wat vaak moet worden beoefend. Voor helikopters is het avondvliegseizoen jaarlijks van september tot april. Het avondvliegen met F-16’s vindt plaats tijdens verschillende weken verspreid over het jaar. Er wordt dan in principe gevlogen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot uiterlijk 23.00 uur.

Klachten
Militaire oefeningen worden vroegtijdig en zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766. Volg het Defensie Helikopter Commando en de Koninklijke Luchtmacht op:

@dhcluchtmacht
facebook.nl/luchtmacht
www.luchtmacht.nl

(Foto KLu / CLSK DHC)

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Koninklijke Luchtmacht

Aalburg

www.luchtmacht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!