vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Minister Schultz opent Ruimte voor de Rivierproject Munnikenland

Minister Schultz opent Ruimte voor de Rivierproject Munnikenland

09 juni 2016
Van 10:00 uur tot en met 00:00 uur

WOUDRICHEM/POEDEROIJEN: Nieuwe dijk als tribune voor ontpolderde Munnikenland. ‘Superdijk’ beschermt in 1995 geëvacueerde Bommelerwaard

Het Munnikenland (gemeente Zaltbommel) bij Slot Loevestein kan bij hoge waterstanden op de Waal meestromen met de rivier en draagt daarmee bij aan een hogere waterveiligheid langs de Waal. Donderdag 9 juni sluiten minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en dijkgraaf Roelof Bleker van Waterschap Rivierenland de werkzaamheden aan dit Ruimte voor de Rivierproject af. Het 550 hectare grote gebied is grotendeels teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering. Hiervoor is de oude rivierdijk afgegraven en een nieuwe ‘superdijk’ aangelegd. Deze dijk dient ook als vluchtplaats voor runderen en paarden op het moment dat het nieuwe natuurgebied overstroomt.

Door de afronding van dit project is op de Waal vanaf Nijmegen – in combinatie met andere Ruimte voor de Riviermaatregelen - een totale waterstandsdaling van 30 centimeter bereikt. De in 1995 geëvacueerde gebieden Tielerwaard en Bommelerwaard – een crisis die de directe aanleiding voor het programma Ruimte voor de Rivier vormde – zijn nu beter beschermd tegen hoogwater.

Superdijk

Blikvanger in Munnikenland tussen Waal en Afgedamde Maas is de nieuwe ‘Wakkere Dijk’ van ruim 2 km lengte in de westelijke punt van de Bommelerwaard. Deze heeft een omvang die eerder doet denken aan een zeedijk dan aan een rivierdijk. Hierdoor heeft de dijk meerdere functies: hij biedt veiligheid aan de bewoners van de Bommelerwaard, is een vluchtplaats voor grote grazers bij een overstroming en biedt ruimte aan recreatieve ontwikkeling. Met diverse landschapselementen wordt de dijk ingericht als een ‘tribune’ voor Munnikenland.

Aanwezig
Aanmelding tot aanwezigheid kunt u richten aan eric.keizer@rws.nl, telefoon 06-31763844. 

Aansluitend aan dit programma ondertekenen Staatsbosbeheer en de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Bommelerwaard ‘De Capreton’ hun samenwerkingsovereenkomst voor het beheer en onderhoud van het natuurgebied vanaf januari 2017. Samen gaan zij de natuurdoelen realiseren en bewaken zij de doorstroombaarheid van het gebied. Er zal zich in het Munnikenland spectaculaire natuur gaan ontwikkelen in een uitgestrekt moerasgebied vol nieuw leven.

Info

Organisator:

Adres:

Rijkswaterstaat

Woudrichem | Poederoijen

Deel dit bericht met je vrienden!