zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Infoavond voor ouders over drank en drugs

Infoavond voor ouders over drank en drugs

23 mei 2016
Van 19:00 uur tot en met 21:00 uur

AALBURG - Informatieavond voor ouders over drank en drugs

Het duo Lil Kleine en Ronnie Flex zingt nogal lichtzinnig over drank en drugs, maar zijn kinderen en ook hun ouders wel goed op de hoogte van de gevaren die deze genotsmiddelen met zich meebrengen? Speciaal voor die laatste groep organiseert de gemeente Aalburg op maandag 23 mei een bijeenkomst in d’Alburcht.

Als het aan Emile Dijkstra en Fiona Spit - respectievelijk beleidsmedewerker Jeugd en Volksgezondheid en beleidsmedewerker Veiligheid bij de gemeente Aalburg - ligt, wordt de bijeenkomst in d’Alburcht uniek in zijn soort. “Het moet geen avond worden waar er al zoveel van zijn”, zegt Dijkstra. “We gaan daar niet met het opgeheven vingertje vertellen wat ouders wel en niet mogen doen. We willen juist op een ontspannen en ongedwongen manier over het onderwerp praten.”

Want de drank- en drugsproblematiek staat hoog op de Aalburgse agenda. Niet alleen zet burgemeester Fons Naterop fors in op de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit, ook de zogenaamde ‘straatdrugs’ – het dealen – en de aanpak van zuipketen hebben de aandacht. “Via allerlei kanalen krijgen wij te horen dat er problemen zijn”, vertelt Spit. “Al zijn bijvoorbeeld de straatdrugs niet zo makkelijk inzichtelijk te maken. Iedereen weet wie de dealers zijn, maar niemand durft er wat van te zeggen uit angst voor represailles.”

Ook zuipketen, waar jongeren – vaak met medeweten van de ouders - samen komen om in te drinken voor het uitgaan, zijn lastig uit te bannen. “Want als de bezoekers zelf hun drank meenemen is er in principe niets strafbaars gaande. Als er voor een biertje betaald moet worden, zijn het een soort verkapte cafés. Daar controleren we streng op.”

Gesprek
Tijdens de interactieve avond op 23 mei is het bedoeling dat ouders met elkaar, met uitgaansgelegenheden en sportclubs uit de gemeente in gesprek gaan. Ook zal er een jeugdarts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vertellen over comazuipen en over wat alcohol doet met het puberbrein. Daarnaast zijn er plannen voor een discussiepanel. Het resultaat van de avond moet ‘stof tot nadenken’ opleveren. “Bijvoorbeeld over dat je als ouders niet moet drinken in het bijzijn van je kinderen. Zien drinken doet drinken”, weet Dijkstra.

Iedere ouder met kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar krijgt een uitnodiging toegestuurd, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Gespreksonderwerpen voor de avond kunnen  bij de gemeente worden doorgegeven. “Maar als ouders echt problemen hebben of vragen hebben die ze liever in beslotenheid stellen, kunnen ze altijd contact opnemen met het zorgteam”, benadrukken Dijkstra en Spit.

De avond over drank en drugs vindt maandag 23 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur plaats in d’Alburcht in Wijk en Aalburg.

Contactgegevens Zorgteam Aalburg
0416-698700
zorgteam@aalburg.nl
www.zorginaalburg.nl

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Gemeente Aalburg

Aalburg

0416 698700

gemeente@aalburg.nl www.Aalburg.nl
Deel dit bericht met je vrienden!