donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Lezing in Drongelen

Lezing in Drongelen

22 september 2015
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

DRONGELEN - De Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena geeft een lezing met als onderwerp 'Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens kanaal'. Hiertoe is Gini van Wijk uitgenodigd door het bestuur.

De lezing is in dorpshuis De Oude School, Gansoyen 10 te Drongelen.
Iedereen is welkom.
De toegang voor niet-leden is vier euro.

Het Land van Heusden en Altena heeft in de loop der eeuwen vaak met overstromingen van doen gehad. Veelal doordat de Maas het vele regenwater vanuit Frankrijk en België niet kon verwerken. Het water kwam dan ook vaak niet uit het westen de streek binnen, zoals nogal eens wordt gedacht, maar vanuit het oosten. Daar braken de dijken veelvuldig door. Heel bekend is de ramp van Nieuwkuijk in 1880, die ook in het Land van Heusden en Altena voor veel rampspoed zorgde. Om overstromingen als deze te voorkomen zijn veel maatregelen genomen en werken uitgevoerd, die ook voor het Land van Heusden en Altena van betekenis zijn geweest.
In zijn lezing, met veel beeldmateriaal, gaat Van Wijk uitvoerig in op de gevolgen van het hoge water en de vele plannen en maatregelen, zoals de aanleg van de Baardwijkse overlaat en het graven van het Drongelens kanaal. Dit kanaal van Den Bosch naar Drongelen, dat nu vooral bekend is door de mooie fietsroute er langs, werd zo'n 100 jaar geleden aangelegd. In november 1944 is hevig strijd om het kanaal gevoerd toen de geallieerden het op de Duitsers moesten veroveren. Ook daar staat Van Wijk bij stil.

Info

Organisator:

Adres:

Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena

Drongelen

Deel dit bericht met je vrienden!