donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Onthulling kunstwerk Jeppegat

Onthulling kunstwerk Jeppegat

21 september 2015
Van 15:30 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM - Fietsen over een veilige dijk langs het Steurgat

Op de Dag van de Dijk op 26 september a.s. vieren we in Werkendam bijzondere mijlpalen voor de dijkverbetering Steurgat-Bergsche Maas. Deze dijkverbetering is onderdeel van het landelijke Ruimte voor de Rivierprogramma en het  Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Kunstwerk op een veilige dijk
Afgelopen jaren is hard gewerkt aan dijkverbetering Steurgat-Bergsche Maas. Inmiddels is de hoogwaterveiligheidsdoelstelling behaald. Dat betekent dat de dijk op orde is. Komende periode vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats, daarna is het project gereed. Om het behalen van deze doelstelling te vieren wordt op 26 september een bijzonder kunstwerk op de dijk onthuld.

Fietsen op de dijk
Als onderdeel van deze dijkverbetering is een (onderhouds)pad aangelegd op de dijk, dat wordt gebruikt als fietspad van Werkendam naar Hank en andersom. Het fietspad is inmiddels gereed;  er wordt al volop gebruik van gemaakt.

C.P. van den Hoekpad
Het pad op de dijk is vernoemd naar C.P. van den Hoek. De heer Van den Hoek was een van de line-crossers in de gemeente Werkendam. Line-crossers vervoerden tijdens de Tweede Wereldoorlog met een boot of kano personen, voedsel en medicijnen van bezet naar bevrijd Nederland en terug. Een deel van een van die routes loopt parallel aan het fietspad.

Het programma

15.30 uur             Ontvangst bij de locatie aan de Jeppegatweg in Werkendam
15.45 uur             Toespraken
Wethouder De Jong (gemeente Werkendam)
Heemraad Den Hartog (Waterschap Rivierenland)

16.05 uur             Symbolische handeling op de dijk door de samenwerkende partijen
Rijkswaterstaat
Gemeente Werkendam
Provincie Noord-Brabant
Waterschap Rivierenland

16.15 uur             Onthulling kunstwerk

U vindt de locatie aan de Jeppegatweg in Hank (bij Jeppegat), de witte tent ziet u aan de rechterkant staan. Parkeren kan langs de weg.

Dag van de Dijk 

Op zaterdag 26 september 2015 is het voor Waterschap Rivierenland de Dag van de Dijk. Dan is er extra aandacht voor dijkverbeteringsprojecten die op dit moment in uitvoering zijn in Gelderland en Noord-Brabant. Wie met eigen ogen wil zien wat er allemaal komt kijken bij het verbeteren van de dijken en het creëren van meer ruimte voor de rivier in het rivierengebied, is van harte welkom bij de diverse projecten. Meer info op www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl > Dijkverbetering > Dag van de Dijk 2015.

Ruimte voor de Rivier en Hoogwaterbeschermingsprogramma

De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hebben. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. De waterstand in de rivieren moet omlaag. Daarom geeft Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeentes en provincies onze rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte. Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Op deze manier werken we samen aan de veiligheid van vier miljoen inwoners in het rivierengebied én aan een aantrekkelijke leefomgeving. Ook wordt de komende jaren ruim 1000 kilometer aan dijken versterkt. In de nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma’s voeren de waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) maatregelen uit om deze waterkeringen aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst. Een klein gedeelte van de dijkverbetering Steurgat-Bergsche  Maas, Jannezand, is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Info

Organisator:

Adres:

Waterschap Rivierenland

Werkendam

Deel dit bericht met je vrienden!