zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Lezing Grote Gezinnen

Lezing Grote Gezinnen

14 oktober 2014
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

ALMKERK - De Historische Kring Het Oude Land van Heusden en Altena houdt een lezing met als thema ‘Grote gezinnen: het gezin XXL’ in samenwerking met het Noordbrabants museum in Den Bosch. Ad Rooms schreef het boek Gezin XXL. De lezing is in ’t Verlaat, Verlaat 1 in Almkerk.

De lezing geeft duidelijkheid over de geschiedenis van hele grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol? Aan de orde komt verder hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen  jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel. Hoe werd de zaak financieel gerund en wat gebeurde er met verjaardagen en op andere feestdagen? hoe verliep de dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden  kaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?

De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al was het wel zo dat er op grote gezinnen geen sjabloon is te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd omgesprongen.

De lezing geeft ten slotte een beeld van grote gezinnen nu. Bestaan ze nog dan? En het antwoord is: ja!

Aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt vier euro.

Info

Organisator:

Adres:

Historsiche Kring Het Oude Land van Heusden en Altena

Almkerk

Deel dit bericht met je vrienden!