donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Lezing Koninklijke 19e eeuw

Lezing Koninklijke 19e eeuw

23 september 2014
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

ANDEL - Lezing met als thema ‘De Koninklijke 19e eeuw’ door onderzoeksjournalist Hans van den Eeden die vertelt over het Brabant in het begin van de 19e eeuw.

Nederland ontwikkelde zich mede door een grote technologische vooruitgang. Van den Eden behandelt de ‘regeerperiode’ van vorsten in relatie tot het ‘nieuwe Brabant’ in de 19e eeuw:  Wat was de invloed van het koningschap van Willem I, Willem II en Willem III in de ontwikkelingen van Nederland.
Ook de Tiendaagse Veldtocht met de afscheiding van België wordt door hem besproken. Waar lag het enorme tentenkamp van de militairen? Wat was de rol van Willem II daarbij? Wat had deze Willem met Brabant en Tilburg en omgeving? Wat had Brabant met deze kroonprins en latere koning? De onderzoeksjournalist legt in zijn lezing een relatie tot sociaal-culturele en politieke aspecten, zoals de rol van de kerken, de onderwijsstrijd, de infrastructuur en de prille ontwikkeling van de democratie. De gigantische kunstverzameling van Willem II, die na zijn dood geveild moest worden, zal eveneens ter sprake komen.

De lezing vindt plaats in ’t Buitenhoff, Buitenlaan 1 in Andel en wordt georgniaseerd door De Historische Kring Het Oude Land van Heusden en Altena.

De entree bedraagt vier euro.

Info

Organisator:

Adres:

De Historische Kring Het Oude Land van Heusden en Altena

Andel

Deel dit bericht met je vrienden!