vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Open Monumenten dagen

Open Monumenten dagen

11 september 2014
Van donderdag 11 september 2014 tot en met zondag 14 september 2014


REGIO -  Open Monumentendag op 13 en 14 september heeft als thema ‘Op Reis’ en laat zo bezoekers reizen door de tijd langs monumenten. Het programma dat jaarlijks wordt aangeboden door Erfgoed Altena begint donderdag 11 september met de klassendag en de erfgoedavond.

De Monumenten klassendag op 11 en 12 september wordt gehouden op fort Giessen en in de vesting Woudrichem; 600 basisschoolkinderen maken zo een reis langs monumenten en maken kennis met de historie van de streek. De klassendag wordt samen met Bibliotheek/Cultuurpunt Altena georganiseerd.

De erfgoedavond wordt gehouden op 11 september vanaf 20.00 uur in het kevermuseum de Wolfsburcht in Wijk en Aalburg. Jaap Sepers vertelt over de ontwikkeling van het openbaar vervoer en het ontstaan van de diverse busmaatschappijen in de 20e eeuw. In de tijd dat er nog maar weinig auto’s waren, waren bewoners vooral aangewezen op het openbaar vervoer. In deze streek vooral op de autobussen van de ALAD: Altena’s Locale Autobusdiensten van de gebroeders Bouman uit Wijk en Aalburg. Vele jaren waren deze bussen een bekende verschijning in de regio. In het Kevermuseum de Wolfsburcht is een kleine expositie ingericht die aan de hand van foto’s de ontwikkeling van de autobussen van dit bedrijf laat zien. Zaterdag 13 september is het museum van 10.00-16.00 uur gratis te bezoeken.

Tevens wordt de Acte van Altena overgedragen van de gemeente Aalburg aan de gemeente Woudrichem. In de Acte worden bestuurders opgedragen zorg te dragen voor het erfgoed.

Zaterdag 13 september kan een bezoek gebracht worden aan kasteel Dussen, de stichting Vrienden houdt een fotowedstrijd en om 15.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. Om 16.00 uur wordt een concert gegeven door duo C Kwadraat met een muzikale reis door de tijd. Zondag 14 september worden rondleidingen gegeven. Het complete programma staat op www.kasteel-dussen.nl

Fort Giessen neemt bezoekers 13 september mee ‘op reis door de tijd’ langs archeologische vondsten uit de streek. Ook kan een ritje gemaakt worden met koetsjes. Bij voldoende belangstelling zijn rondleidingen door het fort. Verder wordt een foto expositie van de Eerste Wereldoorlog ingericht. Kinderen mogen met metaaldetectors muntjes zoeken.

In Werkendam is het Andries Visserhuis aan de Slikstraat geopend. Daar is een expositie te zien van het openbaar busvervoer in en om Werkendam en Sleeuwijk te zien. In de bibliotheek in Werkendam staat de Heritage Browser opgesteld. Daarmee kan een ontdekkingstocht door de historie van het dorp worden gemaakt. Loop nog eens virtueel door uw oude straat. Of laat aan de (klein)kinderen zien hoe uw straat er vroeger uit zag. In de Oudheidkamer van Grietje Post is te zien hoe rijswerkers vroeger op reis gingen met de buitenafkist.

Om 14.00 uur klinkt zaterdag 13 september het startschot op de Vismarkt in Heusden voor de eerste Vesting tot Vestingloop van Heusden naar Woerkum, een prestatieloop van 21 kilometer. De finish is op de Hoogstraat bij het Oude Raedthuys. Meer informatie en inschrijven via www.dakdrunen.nl

In de vesting zijn 13 en 14 september verder te bezichtigen de Martinuskerk (alleen op zaterdag) en de RK kerk op de Vissersdijk. Ook de toren van de Martinuskerk kan worden beklommen. In de vesting wordt tevens de jaarlijkse Kunstroute gehouden.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Erfgoed Altena

Woudrichem

www.erfgoedaltena.nl
Deel dit bericht met je vrienden!