donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Altena van Slag

Altena van Slag

21 juni 2014
Van 15:30 uur tot en met 00:00 uur

WOUDRICHEM - Op zaterdagavond 21 juni 2014 organiseert de Slagwerkgarage uit Woudrichem een spectaculair slagwerkconcert “Altena van Slag” m.m.v. Avantgarde uit Kluntert, speciaal voor alle slagwerkliefhebbers.  Overdag vinden er eerst HaFaBra slag- en blazers examens plaats met aansluitend een Play In voor Slagwerkers. In de avond is er een groots concert opgevoerd door de deelnemers van de Play In afsluitend met een spectaculair optreden van Avantgarde onder leiding van Frank de Jong. Zij laten u op verrassende wijze kennis maken met alle mogelijke slagwerkinstrumenten.

Slagwerk Play In:

Jaarlijks is er in Almkerk een Jeugd Muziekdag Altena, dit is een dag waarop blazers en slagwerkers te samen komen om in één dag een aantal werken in te studeren om vervolgens af te sluiten met een concert. De hoeveelheid slagwerkers die zich hier steeds voor opgeven gaf voor De Slagwerkgarage aanleiding om eens iets specifiek voor de slagwerkers te organiseren. Ron van Vuuren, eigenaar van De Slagwerkgarage en zijn vrouw Sonja hadden in januari 2014 hadden een afspraak met Frank de Jong, Manager Kunstbalie. Zij hadden deze afspraak voor de organisatie van de HaFaBra Slag- en Blaas examens in Woudrichem welke zij ook op zaterdag 21 juni organiseren. Tijdens het gesprek bleek dat Frank de Jong, de op het hoogst mogelijke niveau musicerende slagwerkgroep Avantgarde uit Klundert wekelijks dirigeert. Toen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats; aldus Ron van Vuuren. Nadat de examens zijn afgenomen op zaterdag 21 juni, start de play in. We delen de deelnemers op in twee groepen, startende leerlingen en gevorderde leerlingen. Met de ene groep gaat Sonja aan de slag met Boomwhackers en met de gevorderde groep gaat Ron zelf aan de slag met een wat moeilijker slagwerkstuk. We vervolgen het programma met gezamenlijk eten en drinken om vervolgens nog een gezamenlijk werk in te studeren. Opgeven kan nog tot vrijdag 20 juni ’14 15:00 uur via info@deslagwerkgarage.nl leerlingen van De Slagwerkgarage kunnen gratis deelnemen aan deze play in, en alle overige slagwerkers kunnen zich inschrijven voor 10,00 inclusief eten en drinken.

Concert

Om 20:00 uur is het dan zover, alles wat overdag is ingestudeerd wordt uitgevoerd. Mensen associëren slagwerk nog steeds met drumbands die met een grote kolbak over straat marcheren. Ron van Vuuren zegt: “Ik wil de mensen en met name de jeugd laten zien dat we met een groot scala aan slagwerkinstrumenten met onze hedendaagse slagwerkgroep niet alleen maar op een trom slaan en met een hoed op al marcherend op marsmuziek lopen is. Ik wil juist het slagwerk uit het verdomhoekje halen. Slagwerkgroepen maken gebruik van een groot arsenaal aan slagwerkinstrumenten waarbij de muzikanten tijdens het optreden veelvuldig van instrument wisselen. Vooral de slagwerkgroep Avantgarde laat u zien en beleven hoe hedendaagse slagwerkmuziek klinkt.
Naast de gewone trommels zijn er bijvoorbeeld ook grote pauken,conga’s, buisklokken, allerlei percussie instrumenten oa. bongo’s en drumstellen te beluisteren. U zult zelfs melodische instrumenten als marimba’s en xylofoons kunnen bewonderen.

Bij slagwerkconcerten gaat het er vooral om dat de muziek hoorbaar en verdraagbaar blijft. Na de opening zal Avantgarde hun eigen muziekstukken voordragen. Het is verbazingwekkend te ervaren hoeveel verschillende soorten slaginstrumenten er bestaan en wat daaruit aan klank- en ritmerijkdom voortkomt.

Lees ook het artikel...

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

De Slagwerkgarage

Woudrichem

info@deslagwerkgarage.nl
Deel dit bericht met je vrienden!