donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Instructie Verantwoord Alcohol Schenken

Instructie Verantwoord Alcohol Schenken

24 april 2014


MEEUWEN - IVA (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) in dorpshuis Meeuwen
 
Op donderdag 24 april vindt er in het dorpshuis van Meeuwen een IVA (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) plaats.
Er doen vrijwilligers mee vanuit de dorpshuizen Meeuwen, Veen, Drongelen, Eethen, Genderen en vanuit EFS in Wijk en Aalburg.

Wat is de IVA?
De IVA is een instructie van anderhalf tot twee uur over de verantwoordelijkheid van de barvrijwilliger bij het schenken van alcohol. De IVA wordt meestal op het adres gegeven van de organisatie die de IVA aanvraagt. Aan de IVA mogen maximaal 25 personen meedoen.
 
Waarom is er de IVA?
De Drank- en Horecawet stelt verplicht dat verenigingen die alcohol schenken en daarvoor een vergunning hebben, gekwalificeerd barpersoneel moeten hebben. Als de bar open is, moet er altijd óf een leidinggevende óf een gekwalificeerd barvrijwilliger aanwezig is. 
Een leidinggevende is iemand die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne.
Een barvrijwilliger is gekwalificeerd als hij of zij de IVA heeft gevolgd.

Voor wie is de IVA bedoeld?
De IVA is bedoeld voor barvrijwilligers van de paracommerciële horeca. Dus (sport-) verenigingen en club- en buurthuizen met een kantine of bar. Om een IVA te mogen volgen moet je minimaal 16 jaar zijn.
    
Wat gebeurt er bij de IVA?
Tijdens een groepsbijeenkomst krijgen de barvrijwilligers informatie over het verantwoord schenken van alcohol. Speciale aandacht wordt besteed aan het voorkomen van het schenken aan minderjarigen en het rijden onder invloed. Er wordt niet alleen informatie gegeven. Er is ook gelegenheid voor discussie en zelfs voor het oefenen van lastige situaties. De IVA heeft drie onderdelen:
•    de risico’s van alcohol voor gezondheid en veiligheid
•    belangrijke regels uit de Drank- en Horecawet, de Wegenverkeerswet en het Alcohoholbestuursreglement
•    de praktijk van het schenken (discussie of rollenspel)

Hoe is de afloop van de IVA?
De vrijwilliger die de IVA heeft gevolgd ontvangt na afloop een op naam gesteld certificaat. Afhankelijk van de gemaakte afspraken wordt dit certificaat na afloop van de bijeenkomst uitgereikt of later naar de organisatie gestuurd.

Info

Organisator:

Adres:

Gemeente Aalburg

Meeuwen

Deel dit bericht met je vrienden!