donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen

19 maart 2014
Van 07:30 uur tot en met 21:00 uur

WERKENDAM - Eenmaal in de vier jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op woensdag 3 maart 2010. De volgende verkiezingen stonden gepland voor woensdag 5 maart 2014. Omdat dit samenvalt met Aswoensdag, vinden deze verkiezingen op een andere dag plaats: namelijk op 19 maart.

Zowel nationale partijen, lokale partijen als individuele burgers kunnen zich kandidaatstellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het college van burgemeester en wethouders van gemeenten is verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen. Gemeenten kunnen bepalen dat naast de gemeenteraadsverkiezing nog een andere stemming plaatsvindt. (Kieswet art. J 6.)

Door te stemmen bepaalt u samen met de andere kiezers welke partijen in de gemeenteraad zitting zullen nemen. U oefent daarmee invloed uit op de besluitvorming van de gemeenteraad voor de komende vier jaar.

Op welke partijen kunt u stemmen?

Klik hier voor een overzicht van de partijen waarop u kunt stemmen.

Stemmen met een stempas en identiteitsbewijs

Om overal in Werkendam te kunnen stemmen heeft u een stempas ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijt raken, dan kunt u tot uiterlijk 18 maart, 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen. U kunt deze aanvragen bij het Servicecentrum van het gemeentehuis.

 

Mocht u alsnog uw oude stempas terugvinden dan kunt u hiermee niet stemmen, dat kan alleen met de nieuwe stempas. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeel paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht deze te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. 

Waar kunt u stemmen? 

Klik hier voor een overzicht met locaties waar u kunt stemmen. De stemlokalen zijn geopend van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur.

Stemmen bij volmacht (iemand anders gaat voor u stemmen)

Als u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid bent om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen.

Onderhandse volmacht

Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van diegene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Werkendam woont en ook een stempas heeft ontvangen. Van belang is wel dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. 

Schriftelijke volmacht

Om een schriftelijke volmacht aan te vragen, stuurt de kiezer een verzoekschrift naar de gemeente. Dit kan tot uiterlijk 14 maart 2014. Voor dit verzoekschrift is een formulier beschikbaar bij het servicecentrum in het gemeentehuis. De kiezer en degene die hij machtigt vullen allebei een deel van dit formulier in. De gemachtigde ontvangt bij inwilliging van het verzoek een volmachtbewijs waarmee hij namens de andere kiezer kan stemmen.

Stemmen met een stembiljet

Heeft u op uw stembiljet meer witte stipjes rood gemaakt of bijvoegingen (tekst of tekeningen) geplaatst, dan wordt het stembiljet ongeldig. Als u zich bij het invullen heeft vergist, geeft u het stembiljet terug aan de voorzitter en kunt u om een nieuw stembiljet vragen. De voorzitter geeft u een eenmalig een nieuw stembiljet. Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat de kandidaatlijst niet zichtbaar is en doet u het stembiljet in de stembus .U stemt blanco door geen wit stipje te plaatsen en niet op het stembiljet te schrijven of tekenen. U vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus. Schrijft u toch op het stembiljet dan wordt u stem ongeldig verklaard.

Belangrijke data

Lees hier welke data u in de gaten moet houden als het gaat om de verkiezingen. 

Informatie 

Op het gemeentehuis bij het Servicecentrum, kunt u alle informatie krijgen over de verkiezing.

Het bezoekadres is:

Raadhuisplein 1
4251 VZ Werkendam

Info

Organisator:

Adres:

Gemeente Werkendam

Werkendam

Deel dit bericht met je vrienden!