donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Infoavond Zorgcooperaties

Infoavond Zorgcooperaties

13 februari 2014
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

ANDEL - Als het gaat om leefbaarheid en zorg in de kernen wordt dat meer en meer een verantwoordelijkheid van inwoners zelf. De rol van de overheid verandert. Inwoners  zijn nadrukkelijk zelf aan zet, samen met  scholen, sportverenigingen, fanfares, kerken, buurtclubs en alle andere sociale verbanden in een dorp. De gemeente helpt daarbij door voorzieningen te behouden en inwoners en sociale verbanden  te ondersteunen en te faciliteren. Het gaat niet zozeer om zelfredzaamheid, maar om samenredzaamheid. Dit is de kern van de participatiesamenleving.

In diverse gemeenten zijn er in kernen zorgcoöperaties ontstaan. Zorgcoöperaties zijn speciale verenigingen waar zorg wordt geboden aan dorpsgenoten die dat nodig hebben, bijvoorbeeld thuiszorghulp en huishoudelijke hulp. Zorgcoöperaties zijn ontstaan uit de vraag van mensen over hoe het nu verder moet als men hulp nodig heeft en toch graag in het eigen dorp wil blijven wonen. Dat is namelijk de wens van de meeste mensen: zo lang mogelijk onafhankelijk in je eigen huis blijven wonen. Met of zonder handicap. Daarom is hulp in de buurt zo belangrijk.

Het oprichten van een zorgcoöperatie is een van de mogelijkheden voor dorpen en inwoners om op de veranderingen in te spelen. Het kan gezien worden als een model voor de toekomstige inrichting van de zorg.

Daarom organiseert de gemeente Woudrichem op donderdagavond 13 februari 2014 in ’t Buitenhoff in Andel een informatieavond over zorgcoöperaties.

Wij nodigen u hierbij van harte uit voor deze bijeenkomst. De bijeenkomst start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

De heer Pijnenborg, voorzitter van zorgcoöperatie Hoogeloon (de eerste zorgcoöperatie in Nederland) gaat in op wat een zorgcoöperatie is, of kan zijn, wat er allemaal komt kijken bij de oprichting, welke voordelen het op kan leveren  en welke valkuilen er zijn.

Linda Arnts en Eric Schellekens van Zorgbelang Brabant geven tijdens de avond hun visie op zorgcoöperaties, vanuit het standpunt van degene die zorg behoeft.

Info

Organisator:

Adres:

Gemeente Woudrichem

Andel

Deel dit bericht met je vrienden!