donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Erfgoed en museum in CDA inloophuis

Erfgoed en museum in CDA inloophuis

11 januari 2014
Van 10:30 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM - In het CDA inloophuis op Hoogstraat 107 te Werkendam staan zaterdag 11 januari erfgoed en historie centraal. Om 10.30 uur wordt een presentatie gegeven over de verbouwplannen van het Biesboschmuseum die in 2014 worden uitgevoerd.

Om 11.30 uur houdt gids Thomas Westerhout voor belangstellenden een korte dorpswandeling over de Hoogstraat. Tevens wordt een CDA museum ingericht.

Erfgoed verdient het behouden te blijven. Zo heeft het CDA zich in de afgelopen jaren ingezet voor behoud van de veerdienst III, het veerpontje uit 1936 dat op en neer voer naar Boven-Hardinxveld; een mooi voorbeeld van behoud van (maritiem) erfgoed. Nog meer erfgoed is te vinden in het Biesboschmuseum. Het CDA juicht de verdere ontwikkeling van het Biesboschmuseum en buitenmuseum De Pannekoek als educatief- en voorlichtingscentrum toe. Naast stimulering van recreatie en toerisme levert het vernieuwde museum ook nog eens extra werkgelegenheid op voor onze regio. Wel pleit het CDA nog voor verbetering bewegwijzering vanaf A27 naar Biesboschmuseum en de gehele Biesbosch.

De gemeente Werkendam bestaat uit vijf dorpen met een eigen karakter en identiteit. De identiteit van onze dorpen hangt samen met hun historische ontwikkeling, Ieder dorp wordt door de aanwezigheid van monumenten bezield. Minder leegstand en meer hergebruik leiden tot een mooier en duurzamer ingerichte leefomgeving. Het CDA hecht daarom grote waarde aan het in stand houden van cultureel erfgoed, zo schrijft ze in haar verkiezingsprogramma. Dat geldt in het bijzonder voor religieus erfgoed, bij leegstand wordt gestreefd naar herbestemming en zorgt de overheid dat haar vergunningenbeleid geen belemmering vormt.

Investeren in restauraties van beeldbepalende oude gebouwen en gebieden loont. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Restauratiefonds. Iedere euro die de overheid in restauratie investeert, levert achteraf anderhalve euro rendement op. Daarvan profiteert de restauratiesector, maar ook de toeristensector. En natuurlijk de bewoners van het monument en hun omgeving. Kijk naar het voorbeeld van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Maar erfgoed is meer dan gebouwen, ook verhalen en mensen vormen onderdeel van onze historie. Het CDA heeft sinds 1982 zitting in de gemeenteraad. Markante figuren zoals Co Staal en Albert Timmerman traden op als wethouders in de voormalige gemeenten Dussen en Werkendam. Maar welke raadsleden voerden het woord namens het CDA? In het tijdelijke CDA museum is een kleine collectie uitgestald uit de CDA historie van de afgelopen dertig jaar. Met foto’s, folders, krantenknipsels en posters uit de voorbije jaren.

Info

Organisator:

Adres:

CDA Werkendam

Werkendam

Deel dit bericht met je vrienden!