dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Strijd om PA Zorgbokaal

Strijd om PA Zorgbokaal

18 november 2013
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

WIJK EN AALBURG -  In Wijkestein is een open info- en debatavond over het thema ‘de toekomst van de zorg in Altena.. Een belangrijk thema want vanaf 1 januari 2015  zullen veel zorgtaken van het rijk overgaan naar de gemeenten. Hoe pakt dat uit? Gaat dit ten koste van mensen die de zorg hard nodig hebben? Zal de zorg goedkoper worden? Of mooier en beter?  Dichterbij of juist afstandelijker? Hoe kunnen de gemeenten meer zorg bieden met minder middelen? Allemaal vragen waarop het antwoord nog lang niet duidelijk is.  Progressief Altena gaat deze (en andere) moeilijke vragen niet uit de weg. PA wil ze juist, samen met alle betrokken partijen, onder ogen zien.

Op 18 november, onder leiding van Marian van der Wal,  kunt u horen en zien wat er wordt gedacht en gedaan in Altena op het gebied van de zorg. En u kunt natuurlijk laten horen wat u zelf vindt.

Plaats van handeling : Wijkestein ( Azaleastraat 26 in Wijk en Aalburg). Inloop met koffie vanaf 19.30. 

hieronder staat de loop van de avond aangegeven:

Voor de pauze:

- Peterjan Hazelaar  (adviseur versterking WMO bij Zorgbelang Brabant)  geeft een algemene schets van de zorg die in Altena aanwezig is, maar gaat vooral in op de nieuwe zorgtaken die op de gemeenten afkomen: over problemen die gepaard gaan met de veranderingen en over de vernieuwing waar hij juist weer veel van verwacht.

- Cor van Toorn (directeur Wijkestein) – Hoe is een woonzorgcomplex als Wijkestein georganiseerd en hoe kan daarbij thuiszorg worden aangeboden? Wat zijn de gevolgen nu de bekostiging van deze zorg voor ouderen van het rijk naar de gemeenten gaat?

- M.A.M.U. Vermeulen (huisarts te Dussen) – Wat verandert er in de huisartsenpraktijk? Mogen wij en de huisartsen zelf blij zijn met de taakuitbreiding die van hen wordt verlangd? Zal het te doen zijn en is het ook een verbetering?

Na de pauze:

- Jolanda Verschoor (Zorgcollectief Altena) – Over het ontstaan van dit samenwerkingsverband van kleine zorgaanbieders in ons gebied,  gevolgd door presentaties van kleinschalige, particuliere zorgondernemers uit ons gebied, die allen meedingen naar de éne Zorgbokaal van Progressief Altena:

- Wim Sterrenburg, oudgediende als mantelzorger in Waardhuizen, vertelt wat hij concreet aan zorg doet en deed, voor wat voor mens dat is en was, waarom hij eraan begon en hoe het mogelijk was het vol te houden.

- Ben van Essen (spreekt voor de Almkerkse club die ‘Vrienden voor het leven’ heet).  Zij hebben een duo-fiets bij elkaar gecollecteerd. De vrienden begeleiden nu bejaarden op fietstochtjes, die deze wel samen hen maar niet alleen weer willen ondernemen.

- De familie Bronsgeest heeft een opvanghuis voor kinderen. Hoe krijgen zij het voor elkaar  in deze woelige dagen met vaag maar dreigend overheidsbeleid?

- Kees van Vugt heeft het over het fenomeen De BusDus. Dit is een vorm van jeugdzorg in het kader van het werk van De Vleet, de stichting voor Welzijnswerk in Woudrichem.

- Cora van den Tol van de Enghoeve in Uitwijk bespreekt wat zo bijzonder is aan deze zorgboerderij.

- Zorgboerderij Den Hill in Babyloniënbroek wordt gepresenteerd door mevr. M. van Andel. Deze boerderij biedt (volwassen) mensen met een beperking dagbesteding en zij kunnen er ook logeren. Net zoals de Enghoeve draagt Den Hill  het keurmerk “Kwaliteit laat je zien!” – wat houdt dat eigenlijk in?

- Monique Sassen presenteert De Herbergier, in de gedaante waarin die in Dussen voorkomt. Hier wonen 16 lijders aan dementie, begeleid door circa 25 medewerkers.

Tenslotte kiezen de drie inleiders het zorg-initiatief of bedrijf uit, dat het beste voorbeeld biedt voor de wijze waarop de zorg in de huidige (financieel) benarde omstandigheden voor elkaar kan worden gekregen. Wie biedt de “best practice”? Het initiatief dat het vaakst de verzuchting oproept: ”Zoals zij het doen (of hebben gedaan), zouden wij het zelf toch ook meer moeten doen!” verdient de Zorgbokaal van PA. Janpeter Hazelaar reikt de bokaal namens de jury uit en licht de keuze van de jury toe. Paula Jorritsma, voorzitter van Progressief Altena, opende de avond en zij sluit die ook af. We drinken nog wat, elk naar zijn of haar behoefte, en ieder gaat uiterlijk om 23u00 zijns weegs.

Organisatie: Joost Kant – Jan Koekkoek – Jos Korthout – Geert Panhuysen ( secretaris PA).  Op de website van PA staat een uitvoeriger beschrijving van het programma.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Progressief Altena

Wijk en Aalburg

0183-409019

mailto:geert@progressiefaltena.nl http://www.progressiefaltena.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!