donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

De Biesbosch, een geografisch avontuur

07 juni 2013
Van 10:00 uur tot en met 16:00 uur

WERKENDAM - Een land rijk aan water, rijk aan geschiedenis. Stormvloeden in de 15e eeuw hebben het gebied veroorzaakt. Maar is het verhaal wel zo simpel? Op deze cursusdag laat Anke van der Geest, fysisch geograaf, zien welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Biesbosch. Het is een verhaal van duizenden jaren: zeespiegelstijging, veenvorming, de werking van de zee, het effect van de rivieren en de ingrepen van de mens. Al deze factoren hebben bijgedragen aan de gebeurtenissen in de 15e eeuw die geleid hebben tot het ontstaan van een binnenzee, het Bergsche Veld. Van Dordrecht tot Geertruidenberg, van Hardinxveld naar het Hollands Diep: water, water, water. Geleidelijk hebben het getij aan de ene kant en de rivieren aan de andere kant er toe geleid dat een groot deel weer land is geworden, waarbij ook de mens weer invloed heeft gehad. Zij laat u zien hoe dat in zijn werk is gegaan met behulp van veel beeldmateriaal.

Actueel
In het kader van Ruimte voor de Rivier wordt momenteel de Noordwaard, opnieuw ingericht voor de opvang van een grotere rivierafvoer. Geulen die afgesneden en ingepolderd waren worden weer heropend, dijken worden verlaagd, terpen worden gebouwd. Het verhaal van land en water is nog niet ten einde. De herinrichting van de Noordwaard is een ingrijpend project dat temeer aantoont dat het water én de mens dit gebied blijven bepalen.

Deze cursusdag/ lezingenreeks wordt twee maal georganiseerd door Anke van der Geest in samenwerking met het Biesbosch Museum in Werkendam op vrijdag 7 juni en zaterdag 2 november van 10 uur tot 16 uur. In 2 blokken van 2 x 45 minuten neemt Anke van der Geest u mee op reis door de geschiedenis en het gebied. Tussen 12 en 14 uur is een lunchpauze inclusief boottocht.

Kosten voor deze cursus inclusief vaartocht, lunch en de tekst van de lezing bedragen € 55,00 per persoon.

U kunt zich opgeven voor de cursusdag op 7 juni tot 24 mei 2013 via   onder vermelding van naam, adres en woonplaats. De inschrijving voor de cursusdag op 2 november 2013 sluit op 18 oktober d.a.v. Er is plaats voor 50 deelnemers in volgorde van aanmelding.

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Biesboschmuseum

Werkendam

info@biesboschmuseum.nl
Deel dit bericht met je vrienden!