vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Woudrichemtocht

20 maart 2013
Van 10:00 uur tot en met 17:00 uur

WOUDRICHEM/SLEEUWIJK - Op 20 maart a.s gaan we voor de tweede keer vanuit Werkendam op weg voor een groepswandeltocht, n.l. de Uiterwaarden / Woudrichem tocht. Ook deze keer mogen we weer starten bij Kozakken Boys en gaan door de Werkensepolder richting Sleeuwijk om vervolgens aan de buitenzijde van de dijk de Sleeuwijksewaard in te gaan. Hier komen we als eerste een groot aantal zware betonnen pijlers tegen, ook aan de Gorinchemse kant stonden van deze pijlers. Onlangs werd de laatste verwijderd i.v.m. “ruimte voor de rivier”. We komen zo bij de Sleeuwijkse haven en vandaar gaan we naar het natuurgebied “Groesplaat” en wordt beheerd door Stichting Brabants landschap. Een prachtig gebied tussen Sleeuwijk en Woudrichem langs de rivier de Boven Merwede. Bij het Vinkenestje in Ouden dijk gaan we weer even de dijk op om bij de Camping De Mosterdpot weer via een natuurpad naar de historische haven van Woudrichem te gaan. Vanaf hier gaan we de historische vestingplaats beter bekijken. Om dan via de haven waar het veer naar slot Loevestein vertrekt, door het dorp naar de tennisvelden waar in de kantine van deze vereniging de lunchpauzWoue genoten kan worden. Hier geld ook weer; we kunnen onze eigen lunchpakketje gebruiken als we gebruik maken van koffie, thee of soep van de tennisclub tegen betaling. Omdat de kantine niet groot genoeg is voor de gehele groep is buiten een overdekt deel waar we ook kunnen zitten.

Hierna beginnen we aan het laatste deel van deze SOP-tocht. Via het gehucht Oudendijk gaan we naar en door het natuurgebied “De Zevenbansche boezem”. Dit is een natuurpad langs een afwateringskanaal en langs twee molens “Uitwijksemolen” en “Zandwijkse molen” Het zijn molens van het type “Wipmolen” en zijn bedoelt om de polders te bemalen. Met zekerheid wordt beweert dat beide molen al voor 1537 bestonden. En werden ze gebouwd rond het jaar 1500 en sindsdien meerdere malen vernieuwd. Tussen 2009 en 2012 zijn ze gerestaureerd door Molenstichting land van Heusden en Altena.

Van hier gaan we langs “Fort Altena” en “De Tol” weer terug naar onze start en finish bij voetbalvereniging Kozakken Boys waar we weer gastvrij ontvangen worden.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Wandelcomité Samen op pad

Woudrichem

0183 501077

4251dk40@hetnet.nl www.wc-samenoppad.nl
Deel dit bericht met je vrienden!