vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Markus Passion Bach

02 maart 2013
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

WOUDRICHEM - In de Hervormde Kerk van Woudrichem wordt de Markus Passion uitgevoerd: de verloren Passion van Bach.

De muziek van deze passie is verloren gegaan, maar Ton Koopman heeft een prachtige reconstructie gemaakt met gebruikmaking van de bestaande teksten die overgeleverd zijn. Koopman heeft de techniek toegepast welke Bach zijn leven lang veel deed: recycle bestaande werken door er een andere tekst op te zetten. Zoals bekend gebeurde dit ook met delen van de Mattheus, en de Hohe Messe bestaat bijna geheel uit hergebruikte muziek, een oude techniek dus. Projectkoor Vinea Mea en orkest zullen het werk uitvoeren. De solisten zullen garant staan voor een goede uitvoering. Dirigent is Sietse van Wijgerden.

Reserveren: www.muziektussenderivieren.nl

Toegang: 17.50 / 10 tot 18 jaar.

Solisten die u deze avond kunt beluisteren zijn de Duitste sopraan Tanja Obaslki, de mannenalt Sebastiaan van Lingen, tenor en evangelist Paul Kieviet en de bas Ralph Looij.

Met de uitvoering van deze passie staat ondertussen het vierde project te gebeuren onder leiding van inatiefnemer Sietse van Wijgerden. Ook voerde hij vorig jaar de Johannes Passion te Woudrichem uit met zijn kamerkoor Fiori Musicali uit Middelharnis. Met de uitvoeringen van Passiemuziek wil Sietse een traditie opbouwen in de omgeving.

Met zekerheid heeft een Markus Passion van Bach bestaan, de bewaard gebleven teksten dateren van 1733. Hoe de passie daadwerkelijk geklonken heeft.... daarover verschillen de meniningen sterk. Drie jaar lang selecteerde Koopman cantate-materiaal dat qua sfeer en metrum mogelijk zou passen bij tekstfragmenten uit de Markus Passion. "Soms waren er tal van opties denkbaar, soms één, en soms geen. Van mijn keuze voor het beginkoor ben ik zeer overtuigd - daar was één mogelijkheid voor die perfect paste. Een gelukstreffer! Maar voor het slotkoor waren wel acht verschillende mogelijkheden. De meeste heel bruikbaar, bovendien."

Het grootste probleem van elke Markus-reconstructie vormen ook niet de koralen, aria's en duetten, maar de recitatieven. Bach hergebruikte zijn zettingen voor recitatieven nooit, dus moesten er andere oplossingen komen. Het was Koopmans opzet te komen tot een reconstructie die voor 'echt' zou kunnen doorgaan. Koopman besloot de recitatieven zelf te componeren, en juist daarin schuilt ook de aantrekkingskracht van zijn Markus-Passion. Voor het eerst klinkt een Markus Passion die van begin tot eind de sfeer van Bach getrouw blijft. En voor een leek is het verschil tussen de recitatieven van Koopman en die van Bach grotendeels onhoorbaar. Koopman: "Ik heb in mijn leven vermoedelijk ook meer recitatieven gespeeld dan wie ook. Het is blasfemie om te zeggen dat ik ze nu net zo goed als Bach kan componeren, maar ik geloof wel dat ik ze zo goed kan componeren als een normale tijdgenoot van Bach."

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Sietse van Wijgerden

Woudrichem

www.muziektussenderivieren.nl
Deel dit bericht met je vrienden!