vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Middeleeuwse Jan Van Eyck even op middeleeuws Kasteel Dussen

07 november 2012
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

DUSSEN - Op dit moment gaat alle aandacht van kunstminnend Nederland uit naar museum Boijmans van Beuningen met de unieke tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’, die loopt van 10 oktober 2012 tot 10 januari 2013. Vrijwel alle schilderijen die nog bestaan uit deze periode (in Nederland is door de Beeldenstorm veel verloren gegaan) zijn voor deze speciale gelegenheid naar Rotterdam gehaald. Deze selectie schilderijen is dus voor het eerst bijeen, maar door de kwetsbaarheid van de panelen zal dit gelijk ook waarschijnlijk de laatste keer zijn.

Gezien het belang van deze tentoonstelling besteedt Michael Jepkes gedurende zijn eerste kunstlezing dit seizoen op woensdag 7 november aanvang 20.00 uur aandacht aan Jan van Eyck, de eerste beroemde schilder in de Nederlanden, en zijn tijdgenoten.
Jepkes plaatst het werk van Van Eyck in de tijd waarin de ontwikkeling van de Westerse kunst zich op dat moment bevindt; hoe het werk van Jan van Eyck wordt beïnvloed tegen deze achtergrond; welke rol familie, vrienden en leerlingen Van Eyck speelden op zijn werk. Dit alles aan de hand van beroemde schilderijen als o.a. Man met de Anjer en Lams Gods. Voor diegenen, die van plan zijn naar de expositie in Rotterdam te gaan, is de lezing een mooie voorbereiding om goed beslagen ‘op weg’ te gaan, voor anderen misschien een inspiratie om een bezoek juist in de agenda te zetten.

Na de lezing wordt een hand-out gegeven met een samenvatting van de inhoud om nog eens rustig thuis na te lezen.
Voor meer informatie over de tentoonstelling in Rotterdam zie ook www.boijmans.nl.

Prijs 7,00 p.p. Reserveren bij voorkeur via het reserveringsformulier op website van de Stichting Vrienden kasteel Dussen www.kasteel-dussen.nl of telefonisch via de reserveringslijn 06-22150247. Vriendenpas is geldig.

Deel dit bericht met je vrienden!