donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Woerkums kampioenschap vis bakken

17 mei 2012
Van 12:00 uur tot en met 18:00 uur

WOUDRICHEM - Als herinneringen aan de visserijtijd wordt op Hemelvaartsdag  in het vesting- en vissersstadje Woudrichem het 16e Woerkums kampioenschap vis bakken gehouden. Een landelijk uniek evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

De ruim dertig deelnemers aan het kampioenschap, allen amateur visbakkers, zijn gekleed in visserstenue en bakken de vis veelal nog op nostalgische houtkacheltjes. Dit net zoals de vissers dat vroeger ook deden. De bakstands van de deelnemers zijn ingericht met allerlei attributen uit de visserijtijd, waarbij sommige stands net een klein museum zijn.

Als om 12.00 uur de baktoestellen op temperatuur zijn gebracht en de eerste vis de pan in gaat, is het alsof de tijd in het stadje ruim honderd jaar geleden al stil is blijven staan. Tijdens het kampioenschap wordt er op wisselende lokaties opgetreden door diverse visserskoren. Elk jaar weer weten deze koren het publiek er toe te bewegen om bekende liederen massaal mee te zingen. Tussen de bakstands van de deelnemers kom je ook ambachtslieden tegen die meerdere met de visserij verweven oude ambachten demonstreren. Terwijl de vis in de pan bruin ligt te bakken weten de deelnemers mooi verhalen te vertellen. Sommige van deze verhalen zijn soms erg sterk van inhoud. Op wat er wordt verteld ook de echte waarheid is, dat weet alleen de verteller zelf. Het Woerkums kampioenschap vis bakken is onderdeel van het jaarlijkse Festival Weekend en wordt gehouden op de Hoogstraat, één van de mooiste straten in het stadje met vele fraaie monumentale panden. Het is dan ook mede de locatie die het kampioenschap zo bijzonder maakt.

Als op Hemelvaartsdag de geur van vers gebakken vis langzaam door de straten van het oude stadje trekt, is de sfeer van het Woerkumse visserijverleden voor één dag weer terug in heden.

Meer informatie over het Woerkums kampioenschap op de site.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Festivalweekend Woudrichem

Woudrichem

www.festivalweekendwoudrichem.nl
Deel dit bericht met je vrienden!