vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Lezing Suzanna Jansen (Het pauperparadijs)

15 mei 2012
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

GIESSEN - In samenwerking met het Woerkums Literair Cafe heeft Bibliotheek Altena de bekende schrijfster Suzanna Jansen gecontracteerd voor een leuke en informatieve avond in de bibliotheek van Giessen.

Van haar boek Het pauperparadijs is inmiddels in vier jaar tijd de 50e (vijftigste!) druk verschenen. Het verhaal van de armenkolonie in Veenhuizen heeft duizenden Nederlanders aangesproken.

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis.
Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld.

Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan na drie jaar meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht.

Sindsdien geeft Suzanna Jansen regelmatig lezingen over Het pauperparadijs en werkt ze aan nieuwe onderwerpen. In oktober 2010 verschijnt De pronkspiegel, een bundeling van een paar van haar journalistieke verhalen uit Moskou.

De hemel is goud, biografie van een race wordt in maart 2011 gepubliceerd. Voor dit verhaal speelt Suzanna Jansen met feit en verbeelding: ze versnijdt een historische reconstructie met een verhaal dat aan haar verbeelding is ontsproten, maar tegelijk herkenbaar is gesitueerd in het decor van de werkelijkheid.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Bibliotheek Altena

Giessen

0183-441602

giessen@bibliotheekaltena.nl
Deel dit bericht met je vrienden!