woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Open Monumentendag

10 september 2011
Van 09:00 uur tot en met 13:00 uur

WERKENDAM - Op Kasteel Dussen is zaterdag 10 september te zien hoe er vijftig jaar geleden getrouwd werd en anno 2011. Tegen een kleine vergoeding kunnen bezoekers genieten van thee met diverse trouwsnoeperijen en zich laten verwennen door bruid en bruidegom. In Werkendam is het voormalige gemeentehuis op Hoogstraat 35 te bezichtigen en is aandacht voor geboorte. Er worden enkele verzamelingen van geboortekaartjes tentoongesteld. Ook zijn oude kraamspullen te zien van voormalig kraamverzorgster Francien van Helden uit Dussen. In de Oudheidkamer is aandacht voor Koninklijke geboortes.

Erfgoed Altena heeft voor Open Monumentendag gekozen voor aandacht voor 200 jaar burgerlijke stand. Dit in combinatie met het landelijke thema ‘oud gebouw-nieuw gebruik’. Open Monumentendag heeft dit jaar een feestelijk tintje omdat het evenement voor het 25e jaar wordt gehouden.

In de drie Altena gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn (voormalige) gemeentehuizen te vinden, die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Echtparen die daar getrouwd zijn kunnen anno 2011 opnieuw op deze locatie worden vereeuwigd op zaterdag 10 september tussen 13.00-15.00 uur op vertoon van hun trouwfoto. In vijf dorpen zijn fotografen van fotogroep Lumiere aanwezig om de nieuwe trouwfoto’s te maken. Dit zijn in Werkendam Hoogstraat 38 (nu restaurant en deels woonhuis); in Andel, Burgemeester van der Schansstraat 2 (nu woonhuis); Almkerk, Kruistraat (nu bedrijf); Rijswijk, Rijswijksesteeg 7 (nu Gereformeerde kerk Giessen/Rijswijk) en Rijswijk, Slagboomstraat 6 (nu woonhuis) en in Wijk en Aalburg bij het huidige gemeentehuis. De kosten voor het fotograferen zijn drie euro per foto. In de Martinuskerk in Woudrichem kan kennis gemaakt worden met de voorloper van de burgerlijke stand; namelijk de doop-, trouw- en overlijdensboeken die door de kerken werden bewaard.

Tevens stellen enkele particulieren hun woning open om te bezichtigen. Het gaat om de Appelschuur, Hoek 10-12 in Dussen; de voormalige sluiswachterwoning op Rijksweg 108 te Nieuwendijk en de voormalige burgemeesterswoning Hoogstraat 53 te Werkendam.

Voor de meest actuele informatie

www.openmonumentendag.nl
www.erfgoedaltena.nl

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Historische Vereniging Werkendam

Werkendam

www.historiewerkendam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!