vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Presentatie Boekske van de Aolburgse Taol

Presentatie Boekske van de Aolburgse Taol

08 september 2011
Van 15:00 uur tot en met 16:30 uur

AALBURG - Op 8 september hoopt de Stichting Behoud Aalburgs Dialect ’t Boekske van de Aolburgse Taol, inclusief cd (met verhalen en een liedje), te presenteren op het gemeentehuis van Aalburg. De eerste exemplaren zullen worden aangeboden aan burgemeester A.M.T. Naterop en aan streektaaladviseur prof. dr. J. Swanenberg.

Dorpstalen
In dit Boekske zijn  27 mooie, indrukwekkende, ontroerende, soms humoristische verhalen, gedichten en liedjes uit alle zeven dorpen van de gemeente Aalburg in de ‘dorpstalen’ bijeengebracht: Gruun meej witte, Gij most oe èège schaome!, Vèrrekes, Hëdde ’t al geheurd?, Jap van Snoeke en de gèèt van Nollekes, Braand oe bakkes nie, Un ââuw rat vangde zô mèr nie, Aafgelusterd, enzovoort. Verhalen over oude gebruiken, de armoede, de oorlog, en welke streken jongelui ‘in die goeie ââuwe tijd’ uithaalden. Verhalen uit Babyloniënbroek, Drongelen, Eethen, Genderen, Meeuwen, Veen en Wijk en Aalburg. . 
 
In het Boekske is ook een lijst met woorden en gezegdes opgenomen, die in vier jaar tijd door de werkgroep (Cees de Gast, Teus Straver, Steef Andel en Dirk Bouman) zijn verzameld. Woorden als: aontooiere, geslept, guns en herres, kaojere, ônterik, rinkelrôôie, russekôôke, d’n hof en gezegdes als: dwars as un hëkke, meej ginne riek te voejere, blijven zo bewaard.
In het Boekske staat ook het verhaal van de Verloren Zoon in het Altenase dialect uit 1870, met woorden die in die periode voorkwamen, zoals hakkestart (windhoos), ’n keind memme (de borst geven) enz. Het Boekske bevat ook richtlijnen voor de spelling, reacties van streekgenoten, veel mooie, nostalgische illustraties en nog veel meer interessants. Door middel van dit waardevolle Boekske en de bijgevoegde cd is een authentiek stuk cultureel erfgoed van de gemeente Aalburg vastgelegd.  

Verkrijgbaar
Het Boekske met cd (en harde kaft) is verkrijgbaar voor € 16, 90 bij de leden van de werkgroep:
ELGO (Eethen), Geschenkenhuis Treffers (Genderen), CIGO Lucas (Wijk en Aalburg), ’t Schrijvertje (Veen) en bij de Mèèuwese meule (op zaterdagmiddag).

Info

Organisator:

Adres:

Stichting Behoud Aalburgs Dialect

Wijk en Aalburg

Deel dit bericht met je vrienden!